Снимка: Bulgaria ON AIR

Биолог по образование, но човек, изкушен от музиката, правнукът на Хадживълчовия род и родственик на Паисий Хилендарски - Лазар Хадживълчев, издава новата история на рода в книга.

"В нашия стар бански Кундев род дарителството се предава от поколение на поколение като най-ценно качество. Още братът на Паисий - хаджи Вълчо, е известен като ктитор на Хилендарския и Зографския манастир в Атон. Името му се споменава в епархиалните поменици и на двата манастира като техен благодетел. Вълчо единствен от тримата братя оставя потомство, тъй като Лаврентий и Паисий са монаси. Има баснословни легенди за богатството му", разказва в студиото на "Фамилно" Лазар Хадживълчев.

"В нашия род се разказва, че е изсипвал жълтиците си след успешно пътуване върху една черга в двора. Той е уважаван търговец, има свои кантори от Виена до Кавала. Керваните му кръстосват из цяла Европа. По техния път той строи ханове и мостове. Паисий е пътувал с керваните на брат си и е имал възможност да види какво се случва по света, да посети библиотеки и след това да стъпи на този опит, за да създаде тази светиня "История славянобългарска", сподели още той пред Bulgaria ON AIR.

"Днес потомци на нашия род има из цял свят - от Банско, през Австралия - до Щатите. Мечтата ни е да успеем да се преборим с неуредиците с държавата около семейната къща в Банско, която може да се превърне във важен музей", допълни Хадживълчев.

Повече за историята на рода на Лазар Хадживълчев можете да чуете в събота от 10:30 часа в предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase