Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback
Прокуратурата е в добра кондиция, подредена и има административен капацитет, заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНТ. Той призна, че няма структура и организация, която да е без проблеми. 
 
"Ще се насочим към решаване на собствените си проблеми, а няма да ги прехвърляме на други", категоричен бе той.
 
Според Гешев най-сериозният краткосрочен проблем е формирането на екип.
Oще по темата
"Защото от създаването на екип, който има общи цели, който работи заедно, а не поотделно, и който има общи идеи и виждания за развитието на прокуратурата, зависи много. Никой еднолично, и главен прокурор включително, не може да управлява каквато и да е структура и организация. На мен най ми се иска след тези 7 години ситуацията с битовата престъпност да седи по различен начин. Да не гледаме по телевизията как се убиват възрастни хора, които са дали живота си и труда си за изграждането на тази държава, как ги палят в къщите им. Надявам се да не говорим вече толкова за корупция и се надявам прокуратурата да излезе по-силна този мандат", допълни главният прокурор.
 
Той беше попитан дали трябва да бъде променена Конституцията.
 
"Дали трябва и дали ще бъде изменена Конституцията са две неща и двете зависят от друга институция - от законодателната власт. Само Народното събрание и политиците трябва да преценят дали и какви изменения ще се случат в Конституцията и в законите. Прокуратурата и аз лично, ако бъдем попитани, можем да изразим становище за евентуални идеи за промени. От това, което казах след встъпването си, това в момента е политика. Към момента аз не виждам нищо юридическо в тази тема. Отделно, за да има дебат, трябва да формулираш темата. Към момента аз не съм чул рационални, конкретни и юридически аргументирани идеи, които да бъдат обсъждани. Моето лично мнение е, а аз съм сигурен, че и цялата прокуратура ще бъде против това прокуратурата да бъде извън съдебната власт. И ще обясня защо. Защото тогава ще отиде към изпълнителната власт и приключваме с въпроса за независимостта на всеки един прокурор. Няма да ме питате: "Как ще устоите на политическия натиск?". Този политически натиск ще бъде ежедневие".
 
Иван Гешев каза, че не се притеснява от механизми за контрол, които са в интерес на българското общество.
 
"Аз не съм престъпник, работил съм десетки години за България. Работил съм като магистрат, през което време са ме контролирали по различни начини и доста по-сериозно, отколкото възможността за главния прокурор. Така че аз нямам притеснения и в крайна сметка това е едно решение на политиците. По-сериозният дебат, който никога не се повдига и нещата се решават на парче, е за законите и за тяхното качество. За това, че те са морално остарели. За това, че те регулират обществени отношения, които вече не фигурират или не регулират съществуващи такива", добави Гешев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

ПроСоТо

преди 4 години

До Анонимен63"просото"-МЕНТЕ62 е така наречения *** "Тонката"..И понеже имиджа му е отрицателен,а на всичко отгоре коментарите на ИСТИНСКОТО,оригиналното "ПроСоТо" го дразнят,смущават и възбуждат завист у него,това същество избира най-лесния /според мизираблите/ път:-"Правиш се на "ПроСоТо" и пишеш дивотии "от негово име",белким хората започнат да го гледат накриво..Стара тактика,уважаеми,още пра-пра-дедите на това същество са я прилагали,скачайки от клон на клон....та така..Който има о

60

6

преди 4 години

Да де , подредена ! Но , от кого и за кого ?Защото от 30 години до сега стреля със снаряди по врабчета!Какво е постигнала - законност , разкриваемост , осъдителност, справедливост , зачитане на Конституцията ли в страна , в която всичкосе решава само от един човек ! Това не се ли вижда ? Защо се бездейства срещу дерибейщината му- купени избори , всички гербери на служби , ЦИ,гански вот платен ....какво ли още не !?

59

ГНЕВЕН

преди 4 години

На 20.12.1943г. във въздушен бой с краварските агресори загиват Кап.Списаревски и поручик Коюмджиев.Свалени са 10 краварски бомбардиравача.Убити са 64 българи.Краварите хвърлят бомби над училища ,църкви и болници.Преди 5-6 години Боко Тиквата откри паметник на краварските летци.Преди 3 месеца същия предател плати 2.5 милиарда за никому ненужни стари /1974г/ бръкми ,които щели да пристигнат след 4-5 години!?!Ето какви хора ни управляват-все гешефтари и тиквундели!!!

fallback