Снимка: Pixabay

За улеснение на трафика и за повишаване на безопасността на движение в дните преди Коледа - в петък, събота и в понеделник, когато много хора ще тръгнат на път в пиковите часове, ще се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и натоварените пътни направления. Това съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура".

Утре - 20 декември, от 16.00 ч. до 20.00 ч., и в събота - 21 декември, от 8.00 ч. до 11.00 ч., ще се ограничи движението на тежкотоварните камиони над 12 тона в направленията с очакван засилен трафик: АМ "Тракия" - в участъка от София до Пловдив, в двете посоки; АМ "Хемус" - в участъка от София до пътната връзка при кръстовището с пътя при 87-ми км, в двете посоки; АМ "Струма" - в участъка от София до Симитли за пътуващите към ГКПП "Кулата", и от Сандански до Кресна - за пътуващите към София; АМ "Марица" - за пътуващите от Харманли до АМ "Тракия"; пътя с. Ребърково-Ботевград, в двете посоки; от етапната връзка на лот 2 на АМ "Струма" при Благоевград - до Кресна, в двете посоки; от п.в. "Коритна", през Велико Търново, до Шумен, в двете посоки; Русе-Бяла, в двете посоки; ГКПП "Калотина"- София, в двете посоки; Варна-Бургас, в двете посоки; Околовръстен път на София - в двете посоки; Бургас-Царево, в двете посоки, уточниха от АПИ.

На 23 декември, последният работен ден преди Бъдни вечер, от 16.00 ч. до 20.00 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по: автомагистралите; пътя с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път Ребърково-Своге-Софийски околовръстен път, в посока София; Благоевград - до ГКПП "Кулата"; п.в. "Коритна"- Велико Търново-Шумен; пътя Русе-Велико Търново; пътя ГКПП "Калотина"-София; пътя Варна-Бургас; Околовръстен път на София; Бургас-Царево.

Тежкотоварните превозни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден - 26 декември (четвъртък), от 14.00 ч. до 20.00 ч., добавиха от пътната агенция.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

В пиковите часове, когато много хора тръгват на път, е възможно на АМ "Хемус" - в района на тунел "Витиня", да има по-бавно придвижване. Движението в тръбата за Варна е двупосочно, поради ремонт на тръбата за София. Алтернативен маршрут на АМ "Хемус" в посока Монтана и Видин е проходът "Петрохан" и Искърското дефиле.

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност, на 26 декември ще има две ленти за влизащите в София по път Е-79. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Струма".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase