Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че от години се наблюдава увеличение на цените на ВиК услугите, без да се подобрява качеството им.

Общественият защитник изпрати препоръка до Комисията за енергийно и водно регулиране във връзка с обсъждането на доклада за утвърждаване на по-високи цени на водата от 1 януари 2020 г.

"Като омбудсман подкрепям гражданите в исканията им за справедливи цени, съответстващи на изпълнението на задълженията на ВиК операторите, свързани с непрекъснатост и качество на водоснабдяването", пише доц. Ковачева до председателя на КЕВР.

Увеличението, предвиденото за безводния регион на Перник, например, е с  повече от 3% в сравнение с 2019 г., а в същото време водната криза в Общината е поредното доказателство за лошото състояние на ВиК мрежата, която не се поддържа, аргументира се Ковачева.

По думите й най-високата цена на водата отново е предвидена за региона с дългогодишен проблем с качеството на водата - Шумен, а именно: 3,522 лв.(с ДДС), при социална поносимост - 3,795лв., или увеличение с 3,71%. За областите Кърджали, Видин, София-град, Габрово и Смолян увеличението на цената е в граници между 6% и 9% в сравнение с 2019 г. За Силистра и Добрич, откъдето има многобройни сигнали до омбудсмана за чести аварии и негодна вода за питейни нужди, увеличението е съответно 4.27 % и 2,76% и т.н.

"Проблемът е, че дори и с увеличение на цената на водата през годините, наблюдаваме дълго отлагане на инвестиции от страна на ВиК операторите, което е сериозен проблем в сектора", пише омбудсманът.

Диана Ковачева препоръчва в районите с нарушено водоподаване, поради настъпване на събития от извънреден характер, които пречат на нормалната дейност на ВиК оператор, какъвто е случаят в Перник, да не се променя цената на водата.

Омбудсманът предлага също така да се обмисли промяна в методиката, по която се определят цените на ВиК услугите, така че цената на услугата да съответства на качеството, с което се предлага в отделните региони.

Според нея увеличението на цената на водата не е справедливо, заради липсата на социална поносимост и ниските доходи на българските граждани.

Доц. Ковачева настоява да се осигури баланс между интересите на потребителите и ВиК операторите - гражданите да плащат в съответствие с качеството на предоставяне на услугата, която получават, а ВиК дружествата да могат да планират и реализират инвестиции за подобряване на мрежата.

"Цената на ВиК услугите трябва да  е адекватна на изпълнението на основните показатели за качество, определени от комисията", се казва в препоръката.

Омбудсманът изисква още КЕВР да публикува Сравнителен анализ за качеството на ВиК услугите и сектора за 2018 г., който следва да бъде изготвян ежегодно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Койчо

преди 4 години

Цената на водата скача от 1 януари а пенсията от 1 юли

14

Не давам и стотинка

преди 4 години

Ако има балъци да плащат!

13

A

преди 4 години

В някои населени места около ТЕЦ Бобов дол, благодарение на италианския ***, водата е отровена. И там ли ще плащаме висока цена за отрова, а Здравеопазване - йок.

fallback