Снимка: OneCoin
fallback


Фалирал бизнес, ипотекирани домове, големи заеми, депресии и паник атаки са сред последствията за жертвите на криптокралицата Ружа Игнатова. Нейната финансова пирамида "OneCoin"  бе рабита от разследващи в началото на годината.

Българката успя да омае доста бизнесмени и си спечели 4 млрд. евро, но от март миналата година, схемата, организирана от нея, стана обект на сериозни разследвания в няколко страни, припомня "168 часа". Въпреки че от 2016 г. ФБР търси обвинената в една от най-крупните световни измами с криптовалути, от  нея все още няма и следа. Ясно е, че броят на ужилените от Игнатова е голям.

Oще по темата

Според документи, с които службите разполагат, най-големите суми са идвали от Китай, Южна Корея, Хонконг и Германия. Жертвите й са общо от още 171 страни. Сред тях е и англичанката Джен Макадам на 49 години. Тя научава за "OneCoin"  от приятел. Гледала клип в интернет, на който специалисти разказват, че това е криптовалутата на бъдещето, много по-добра от BitCoin и решава да инвестира.

"Научих за OnеCoin февруари 2016 г. - разказва Макадам - Беше ми любопитно и в крайна сметка реших да инвестирам. Дадох 10 хиляди евро, без да подозирам, че това е една огромна лъжа и много хора са измамени. Мислех, че всичко е наред и легално. Така изглеждаше. Споделих дори на мои приятели, които също проявиха интерес. Решиха също да инвестират. Не бяхме никак малко хора".

Така Джейн и нейните близки наливат в престъпната схема общо 250 хиляди евро. "Можем да кажем, че тези пари са загубени", обяснява жертвата, която е сред 70-те хиляди ужилени от Ружа Игнатова само във Великобритания.
От тази страна криптокралицата е спечелила 122 млн. евро.

По думите на Джен сред инвестиралите в OnеCoin имало хора, които са дали всичките си спестявания, които са събирали години наред с идеята да спечелят от валутата на българката.

Вследствие на това те останали без пари и се наложило да ипотекират домовете си. Други пък теглили заеми, които и до момента връщат.

Сред жертвите на Игнатова имало и хора с бизнес, който фалирал, след като направили инвестицията. Всичко това се отразило на здравето им. Немалко от жертвите изпаднали в депресия и започнали да получават паник атаки, които лекували при психолози. Оплаквания пред разследващи не са направили всички жертви.

Джен Макадам не е от тях и споделя открито за измамата. По думите й след като  разказала подробности за схемата, започнала да получава смъртни заплахи в интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

113

Тошо

преди 4 години

За да работи схемата, значи някой я е разрешил...въпросът е кой е той в тези 177 държави...?Да, приходите са сериозни, а принципът е иновативен, но.....незаконосъобразен...а това ще рече грабеж чрез въвеждане в заблуждение, т.е. измама, С две думи Ружа не е изпипала нещата, заложила е на нисък финансов риск, висок криминален такъв, т.е. допуснала е грешка в системата, а това налага да се покрие!

112

ИВАН

преди 4 години

<3

111

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен"Да се надяваме, че е инвестирала парите в България!"Да бе, че да й ги открадне я банкова служителка, я някой гладен прокурор/съдия. Такива пари ги крият само в офшорните зони (справка - Панамските досиета).

fallback