Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

На прага на сезона на подаръците мнозина вече се замислят за това, което ще поднесат на своите близки в Коледната нощ. Все повече българи избират да изненадат хората около себе си с подаръци, купени на кредит, често от онлайн магазини.

През последните години различните банки са категорични - българите взимат по-големи кредите най-често за ремонт, тези около 50-годишна възраст за ваканции, а по-младите - за образование. 
 
"Има ръст на средната сума на кредитите. Има и няколко различни фактора, икономическата ситуация в страната е положителна, безработницата е ниска, а българите искат да подобряват стандарта си на живот", каза за "България сутрин" управителят на българския клон на BNP Paribas Жозе Салойо.

Той обясни, че има нова интересна тенденция, която се наблюдава у нас и в Западна Европа - клиентите над 50 години вземат кредити за ремонт на домовете си, за нови коли, но и за почивки. Молбите при тях са около 15% по-големи, отколкото при останалите възрастови групи. Другата особеност е, че става въпрос за дългосрочни кредити, насочени към семейството.

По думите му клиентите на банката са с различен профил, основно градовете, от които се теглят кредити, са София и Пловдив.

"Наблюдаваме, че има доста по-голяма финансова грамотност и бюджетите се управляват добре. Имаме и система за управление на риска, за да определим коя е най-подходящата вноска за клиента", подчерта още събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

младен

преди 4 години

Не съм специалист ама...като се взимат по лесно и повече кредити това вдига, ФАЛШИВО, покупвателната способност и от там стокооборота. Вдигайки тия две неща на пазарен принцип цените се увеличават и от там обратно нуждата от повече и по големи кредити. А...ако съм прав...до кога. Докато не повториме 2008ма ли?

20

Пейо

преди 4 години

Подаръци купени на кредит! НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!

19

Анонимен

преди 4 години

Еьемаюе кредити за каквото се сетите, мо не защото нямаме пари, а напротив.Ако мислите, че сме го закъсали и затова теглим кредити, бедно ви е въображението. Както и че мн ни е клатило земетресението, та чак фръкнахме в Страната на чудесата.

fallback