Кадър: Bulgaria ON AIR

Това, което се дава като пари в образованието, са едни доста високи суми. Всички виждат, че тази област не е реформирана. Миналата седмица имаше класиране, което показа, че сме на едно от последните места. Непрекъснато говорим, че има сектори, които се нуждаят първо от реформиране", каза акад. Стефан Воденичаров в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че парите, които се дават в науката, са 0,4% от БВП.

"Трябват много средства за горите - те са единственият спасителен пояс, който може да смекчи климатичните промени. Гората също страда, екосистемите отслабват. На този етап не можем да кажем дали американската наука е права, или ролята на човека е по-голяма или по-малка", обясни бившият председател на комисията по горите Валентин Карамфилов.

"Неравнопоставени са хората в университетите. Ужасяващ проблем е, че невисокото заплащане отблъсква хората от тази професия. След време в България няма да има експерти, много малко са кандидатите за докторантури", коментира още акад. Воденичаров.

"Агенцията по горите стои хронично недофинансирана повече от 10 години и това се прави съзнателно. Тя е в будна кома. Освен политическата воля, трябват много пари", заяви Карамфилов.

"Бях привърженик на идеята, че климатичните промени са някаква цикличност. Явно обаче ние почваме да влияем зле. 98 вида изчезват всеки ден, нещата стоят много тревожно. Обикновените граждани нямат чувството, че се отнасят недобре към природата", каза още акад. Воденичаров.

Коментари Напиши коментар

11

Реформиране:

преди 2 години

Да останат само 6-7 държавни университета, в които да се влиза с бал над 20 в случаите, при които максималният бал е 24. И преподаването да е на нивото на най-добрите световни университети.Частни ВУЗ-ове да си правят колкото щат, но без да им се дава и стотинка държавна субсидия, но да се държи сметка кой преподава там. Ако е назначен на постоянен трудов договор в институция на бюджетна издръжка, да го уволняват от тази институция!Сега вместо наука имаме търговски ООД и шуробаджанашки дружини!

10

Във ВУЗ и в БАН

преди 2 години

наистина трупат пачки, но само някои.В БАН като бонус може и да се мързелува.Нямало било кандидати за докторанти. Има връзкарчета, които са се прицелили точно в докторантурата, защото знаят, че безпроблемно ще направят лесна кариера там, където свако или бако им е професор.В тези среди и особено в БАН статуквото е като през соца. Все едно, че живеят в 1955 г., с тази разлика, че вече ги няма учените и преподавателите, завършили в Европа през царско време. Те създаваха друга атмосфера.

9

Туршия с грозде

преди 2 години

Има една туршия, която се нарича "царска". Ако е правена от мераклия и в камбитеса сложени зърна бяло грозде, става много вкусна.Така е и с образованието.Ако учен-мераклия (истински учен) преподава във ВУЗ и паралелно с това прави и научни изследвания, той ще подбира студенти, подходящи да продължат достойно неговото дело в науката.Но днес в България имаме точно "манджа с грозде" - безвкусен буламач,вместо качествена наука и качествено образование имаме ниши, където някои трупат пачки.