fallback

Едно от най-традиционните ястия за Никулден е пълненият шаран. За много домакини обаче приготвянето му се оказва сериозно изпитание. Главният готвач шеф Жоро Иванов дава няколко съвета как може да се приготви бързо и лесно рибата.

"Има няколко стъпки. Най-важното е шаранът да е пресен. След това да бъде маринован добре", коментира той пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Главният готвач препоръчва използването на зелев сок за мариноване на рибата, защото той променя вкуса на месото и го прави много вкусно. И добави, че могат да се използват зеленчуци като целина, лук, моркови и чесън, а празът давал богат аромат на ястието.

Домакините могат да приготвят и други видове риба, а не само да се ограничават до традиционния шаран.

"Ние сме подготвили и филе от треска и черноморски сафрид. Обичам наситения вкус на по-малките риби", сподели главният готвач за зрителите на "България сутрин".

"Изключително важно е рибата да бъде добре овкусена", подчерта Иванов и допълни, че хората се страхуват да експериментират с подправки.

А едни от най-честите грешки при приготвянето на рибата е готвенето на висока температура и прекаленото изсушаване на месото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Скептик

преди 4 години

Днес направих страхотен шаран. Рецептата е следната. В 10 го купих от развъдника преди Дунавци изчистен за 14 лв. Метнах торбата в багажника и пих кафе на Шипка, после ходих до Дряново, и вечерта се прибрах. В 18 го залях с топла вода с разтворена морска сол. В 19 сложих зехтин в тавата и го сложил да се пече на/пържи на 180. В 19.30 нарязах лук и счуках орехи. Смесих с дафинов лист, едро смолен черен пипер и бахар. В 21.20 извадих. Лукът беше карамелизирал, а шаранът - по-вкуср от при Бялата ре

6

Хо

преди 4 години

Рецептата е с ориз, стафиди, орехи и праз.

5

Анонимен

преди 4 години

Не ям риба защото ми мирише на немита ***.

fallback