Търговци ни предлагат на пазара туршия, заразена с ешерихия коли. Това потвърди пред "Монитор" експертът по качество и безопасност на храните д-р Сергей Иванов. Причината за това е липсата на хигиена при използваните съдове както и ускоряването на ферментацията или пък прекалено дългото изчакване за завършването й.
Тогава туршията е кашкава, има лош дъх и вкус и не бива да я консумираме, защото може да провокира хранителни разстройства.
"Всъщност в повечето случаи у нас се предлага не туршия, а мариновани зеленчуци. Те са залети с оцет и сол и не са минали ферментация. Не е истинска туршия и това, което се предлага в стерилизирани буркани, тъй като това са консервирани зеленчуци. Търговците пък докарват киселия вкус с оцет и оцетна киселина", коментира експертът. Той уточни, че процесът по ферментация всъщност трае най-малко седмица и то когато става дума за малко количество зеленчуци. Когато са в големи съдове, обикновено бидони, може да продължи и няколко седмици и то при температура от 10 градуса.
"Туршия, ферментирала за три дни и в нея липсват полезните бактерии", коментира д-р Иванов.
Според експерта в истинската туршия би трябвало да има млечно-кисели бактерии, които са полезни за нас. С течение на времето обаче млечно-киселите изместват патогенните. Затова трябва да се изчака да протече ферментацията.
"Има обаче и риск, когато зеленчуците ферментират прекалено дълго. Тогава бактериите достигат максимална плътност и от там насетне процесът тръгва обратно и може да се появяват други бактерии, които са вредни. Например ешерихия коли", уточни д-р Иванов.
Той напомни да не купуваме туршия от отворени и пластмасови съдове.
Тогава задължително трябва да наблюдаваме как ни я предлагат и дали търговецът бърка в тях без ръкавици. Това също е предпоставка за зарази.
Често на пазара ни предлагат и туршия с плесен. Това се получава, когато зеленчуците не са покрити напълно с маринатата. Тя трябва да се изхвърли, защото не е полезна за здравето.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
98
Радослав
преди 4 годиниДо АниТъй като в анонимника живеят повече от една личности и е редно да се обръщаш към тях в множествено число, за да не обидиш някоя от всичките му "аз" е редно да се казва които, а не който. Който е когато е една личност! Затова към тях се обръщам в множествено число.
97
Ани
преди 4 годиниДо РадославОсвен стент, остава и да научиш кога се пише й, и кога се пише и. Иначе и котките разбраха, че пиеш и ядеш домашно приготвена зимнина и ракия.
96
Анонимен
преди 4 годиниЕдно време имаше големи предприятия - месокомбинати, млекокомбинати, консервни заводи - със строг санитарен и ветеринарен контрол на входа и изхода на производството. Сега всеки меша всякакви бъркуши, а контролът нито е системен, нито е на ниво. И това е във вреда на здравето на редовия потребител. На пазара не трябва да се продават храни без санитарно разрешително.