Снимка: flickr

Близо 84% от живородените деца към момента в България са извънбрачни. Данните обяви проф. Пенка Найденова от Центъра за демографски изследвания и обучения, която е и експерт по демография към Фонда за населението в ООН, пред Радио "Фокус" - Варна.

60% от тези деца обаче са припознати от бащите.

Проф. Найденова заяви, че традиционният модел на семейството се изменя и в момента не е нещо необичайно децата да са родени без сключен брак между родителите. За сравнение през 1989-а година сключилите брак двойки са били около 87% от всички живеещи на семейни начала, а през настоящата година те са вече около 38%.

"Факт е, че тогава медицината е била много по-назад и хората трудно са доживявали преклонна възраст, но пък е факт и че масово се е раждало. Наред с това, след Балканските войни, след Първата световна война, когато мъжете се връщат от фронта, започва т.нар. "компенсаторен" ефект или казано иначе "бейби бум", разясни проф. Найденова.

По думите й това явление е характерно навсякъде след война, но в момента естественото намаляване на населението в страната не може да разчита на компенсаторен ефект, защото причините за това са съвсем различни.

"Хората имат други приоритети - кариера, закупуване на жилище, осигуряване на добър живот на детето си. Това не е само при нас, но просто в България се усеща много силно. Ценностите се променят, а това както виждаме, дава сериозно отражение върху нивата на населението", допълни експертът.

Проф. Пенка Найденова посочи още, че през 70-те и 80-те години на миналия век раждаемостта е била сравнително висока – 17 на 1000. Въпреки че около 51% от работната сила е била от жени, това не е пречело да има увеличение на населението.

По време на турското робство пък данните са, че раждаемостта на българите е стигала до 40-42 на 1000, което е близко до биологично възможното, обясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase