fallback


"И друг път синдикати са протестирали пред нашата централа. Не за пръв път сме на противоположни позиции. Проблемът наистина е сериозен. Опитахме се за предложим решение, което беше атакувано и отхвърлено от изпълнителната власт, под диктовката и въздействието на синдикатите. Нека да видим какви ще бъдат конкретните искания на протестиращите", коментира изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов в предаването "Денят ON AIR".

КТ "Подкрепа" излиза на протест пред централата на Асоциацията на индустриалния капитал в България с искане да се заплащат от работодателите не първите 3, а първите 5 дни от болничните.
Oще по темата


Според него такива предложения са популистки и те няма да ограничат злоупотребите, а напротив - техният брой ще се увеличи. Той допълни, че подобни предложения категорично няма да се обсъждат. 

"От 2011 г. до момента имаме намаляване на работната сила в България. Тези, които имат възможност да полагат труд и да ползват болнични листи, намаляват като абсолютна бройка. За сметка на това за периода 2011-2018 г. има категорично увеличаване на броя на болничните листи и на броя на ползваните болнични дни", разясни Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи има две причини за това - едната е липсата на достатъчен контрол, а втората е наличие на финансов и икономически интерес от страна на работодателя и на служителя.

"Средно всеки един работещ в България ползва по 11 дни болничен всяка година, докато в Европа средно всеки един работещ ползва до 6 дни. В Турция средният ден болнични на работещ е 3", сподели някои данни изпълнителният директор на АИКБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Човек

преди 4 години

Трябва да се отвори Белене пак за алчните капиталисти!Народния съд е било хубаво нещо и пак трябва да го има

2

Човек

преди 4 години

Много добре написано от Анонимен 1.Само да добавя, че стандарта на живот, стреса и качествената храна също са съществени фактори за боледуването.Но АИКБ никога не отчитат какво дават на работниците???

1

Анонимен

преди 4 години

В Турция се пенсионират на 35-40 години. И в България хората до 35-40 години, ползват 1-2 дни болнични средно на година. Ясно е защо има скок в болничните - заради увеличената възраст за пенсиониране. Едно е да се пенсионираш на 55-60 години, съвсем друго е да се пенсионираш на 62-64 години. Докато възрастта за пенсиониране се увеличава, броя на болничните ще скача.

fallback