Снимка: Bulgaria ON AIR

Заплаха от протести и крачка назад от управляващите по въпроса за болничните. Ябълката на раздора - да се плаща ли от работодателя първия ден. Много аргументи от едната и от другата страна се изказаха по казуса "болнични".

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви в предаването "Брюксел 1", че страните от Южна Европа имат по-голяма склонност да злоупотребяват с тази възможност. Велев коментира официална информация от НОИ, че в Южна България има много повече издадени болнични листове, отколкото в Северна България.

Още по темата
"Това явно е народопсихология. Очевидно е и до неразбиране, че когато си взел болничен лист, а си здрав и си оставил колегите да работят вместо теб, всъщност те изработват твоя болничен. Първите три дни се плащат от предприятието, не от работодателя, т.е. от личната му сметка.

Предприятието има фонд работна заплата. Той е общ и колкото повече пари от него се вземат, за да се изплатят болнични, толкова по-малко остават за заплати. Т.е., когато един работник или специалист се е отклонил от работа с фалшив болничен лист, неговите колеги изработват неговото възнаграждение. Той не краде от работодателя, той краде от своите колеги“, категоричен е Васил Велев от АИКБ.

"На здравето на нацията се отразяват твърде много фактори“, каза в предаването "Брюксел 1“ Пламен Нанков, зам.-председател на КНСБ, по повод казуса "фалшиви болнични".

"Не бих искал да говоря за "фалшиви“ болнични", добави Нанков,

По думите му това са болнични, които са издадени на "недостатъчни медицински основания". Те се завеждат в регистър, знае се кой ги издава.

"В Илиянци не мога да си купя болничен, за разлика от фактура за ДДС. КНСБ по принцип е против това явление, тъй като то ощетява не само бизнеса, но и коректните осигурители", каза той.

Що се отнася до протестите синдикатът запазва своята готовност, докато не получи категорична гаранция, че ще се намери балансирано и справедливо решение. "Няма как да успокоим нашите хора, които този път наистина побесняха“, заяви Нанков.

Ппредаването "Брюксел1" може да гледате всяка събота от 17.30 часа, по Bulgaria ON IAR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase