Премиерът Бойко Борисов е на посещение в САЩ в момента. Снимка: Facebook

Процентът отказани американски визи за българи е около 11%, а изискването, за да може страната ни да бъде присъединена към програмата за безвизови пътувания, е те да бъдат под 3%.

През последната година отбелязахме почти 5% снижение на ръста на визите, които са били отказани на българските граждани, каза пред БНР зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев в коментар за визитата на българския премиер Бойко Борисов в САЩ.

"Няма как да бъда убеден в това, че поставянето на толкова значим и важен въпрос като присъединяването на България към програмата за безвизови пътувания е нещо, което не следва да стои в разговора между двамата лидери Борисов и Тръмп. Не отричам, че топката е в Конгреса, но и България много стриктно и издържано се придържа към всички критерии за това да влезе в програмата", каза Георгиев.

Той допълни, че успехът на България в тази посока следва да бъде отбелязан на най-високо ниво в Щатите, още повече че е налице и другият важен компонент - този на просрочието - под 1% са българите, нарушили миграционните разпоредби на САЩ.

Според Георг Георгиев негодуването срещу разполагането на военни бази на наша територия, означава, "че си негодуващ срещу установяването на мир".

"Черно море е достатъчно малък воден басейн и достатъчно много зависи от него в аспект икономика и туризъм, за да не търсим онова, което ще води до прогрес в нашия регион… България е лоялен и последователен партньор на НАТО", коментира той.

Георгиев отрече да се очаква негативна реакция от страна на САЩ спрямо българските енергийни проекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase