Снимка: архив, Булфото

Софийският апелативен съд спря делото за двореца "Врана", съобщава "24 часа". То е образувано по жалби на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок срещу решение от 22 август миналата година.

С него първата инстанция - Софийският градски съд (СГС), призна "Врана" за държавна собственост. Делото бе спряно по искане на столичната община и адвокатите на Сакскобурготски и Мария Луиза до произнасяне на Конституционния съд (КС) по питане на съдии от ВКС.

Чака се становище на КС за това какви са последиците и ефектът от друго негово решение номер 12, взето на 4 юни 1998 г., че Законът за отнемане в полза на държавата на имуществото на бившите царе Фердинанд и Борис и техните наследници от 1947 г. противоречи на конституцията. Делото в КС е номер 5 от 2019 г. и е допуснато за разглеждане през май.

Случаят с "Врана" е второ дело за царските имоти, което се спира докато не излезе решението на Конституционния съд.

Коментари Напиши коментар

30

Вени

преди 1 година

Три пъти са описани Царските имоти- при Стамболийски, 30-те години и 46г при ОФ- всички описи съдържат 3 категории - ЛИЧНИ!!!, държавни и такива със смесен статут.

29

Анонимен

преди 1 година

Конституционният съд имоти не връща. Трябват документи за собственост. Имотите са били държавни и е нямало нужда да бъдат одържавявани. Къде са документите за прехвърляне от Фердинанд към Борис 3. Няма.Имотите би трябвало да са на Фердинанд, който надживява Борис 3. Изводът е, че имотите са на държавната институция "държавен глава". Т.е. са резиденции на държавна издръжка.

28

България асиротя!!!!

преди 1 година

До МонархистНепосредствено след смъртта на Цар Борис - трети и оттогава сме проклети от БКП!