fallback

Добра идея ли е да караме цяла година със зимни гуми? На пръв поглед в това има известна икономическа логика. Но съществуват и няколко сериозни практически проблема.

Oще по темата

Приблизително пет години - толкова ще ни послужат гумите ако сменяме редовно зимни с летни. Ако използваме най-популярните размери у нас, 16-цолови гуми, то за тези пет години ще похарчим около 1800-1900 лева, без да включваме разходите за съхранение на излишния в момента комплект.

Но ако заложим на това да караме само със зимни гуми, комплектът ни ще издържи средно две години и половина. Сумата, която ще похарчим, е с 400 лева по-малко - няма да мислим за съхранение, зимните ви гуми ще се износват доста повече през лятото, но пък ще ги подменяте по-често, така че всичко изглежда наред.

Но ето къде идват проблемите.

Заради дълбоките си канали за отвеждане на вода летните гуми (вляво) са по-неподатливи на аквапланинг от зимните. И пак заради тях са несравнимо по-зле върху сняг и лед

Първо, зимните гуми не са особено добри в сухо време, а и са по-податливи на аквапланинг, защото нямат толкова широки канали за отвеждане на водата.

Второ, по-меката им смес означава, че се износват доста по-бързо и специфичните ламели по протектора се заличават.

Какви още проблеми има при целогодишното използване на зимни гуми четете на сайта на Аутомедия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

Валери

преди 4 години

Здр.със зимната гума можеш и през лятото. Колкото до аквапланинга и с лятната при несъобразяване със условията ще загебиш контрол.Но зимата с лятна гума която е твърда и няма сцепление на сняк и лед. Ще е ужас и сън в преспите. Сревали си студ и смачкани ламарини. Заради без хаберие и ( Аз мога даму мислят новаците ).Лек и без авариен път цялата година от мен.

80

Dunata

преди 4 години

Добре де,защо човек да няма два чифта гуми и да си сменя.В крайна сметка нищо не губи.Дали ще си купите два чифта зимни или,ще си купите зимни и летни не е ли едно и също.Всъщност разликата не е в парите а в сигурността.А за тази които дават примери едно време как е било,те пък са най големия смях.Как може да сравнявате тогавашните източно европейски коли с тогавашните пътища с сегашните автомобили които и магистрали.Та преди 50 години се виждаше една кола на пътя и нямаше кой да пречи

79

Анонимен

преди 4 години

ТВА ВЪПРОС ЗА МAЛОУМНИЦИ ЛИ Е?

fallback