Снимка: Булфото архив
fallback

България тази година се нарежда на последните места по пътна безопасност, изпреварена от съседките ни, а държавата видимо абдикира от пътната безопасност. Това каза пред Радио „Фокус“ експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ Алекси Стратиев.

Oще по темата

Повод за изказването му са зачестилите през последните седмици тежки пътни инциденти.

„Към вчерашна дата загиналите по пътищата са със 17 повече спрямо миналата година. Тежките инциденти не са единични случаи, които са се случили в този месец, а просто през цялата година пътната обстановка е неблагоприятна и броят на загиналите тотално нараства. Още повече, че ако изключим трагичния инцидент миналата година при Своге с 20 загинали, броят на загиналите тази година е с 30 повече, което е много тревожно. Но за съжаление нищо не се случва в пътната безопасност. Ние бяхме много по-добре от съседните ни страни Румъния, Гърция и Сърбия, а в момента сме най-зле от всички, което е недопустимо“, обясни експертът по пътна безопасност.

Техническите средства са нещото, което решават пътната безопасност в Европа и света, коментира Алекси Стратиев и добави, че бройката на стационарните камери все още е несъизмерима с пътните полицаи, ангажирани с контрола на пътя.

Алекси Стратиев допълни, че е необходимо приемането на новия Закон за движение по пътищата, но това се бави заради интереси, които не са свързани с пътната безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 години

Какво може да направи държавата, ако правоспособен водач неспазващ ограниченията за скорост, реши да се разбие в нарещно движещ се автомобил със цяло семейство?

10

КАТ

преди 4 години

КАТ трябва моментално да се закрие и да се уволнят всички некадърници накичени там. Това е една от най-неработещите структури в тази позорна държава.

9

Анонимен

преди 4 години

ето още една причина да направят курсовете за шофьори 2 години, да вдигнат таксите и да се чудят как още да затруднят младия шофьор, за съжаление опита ми от америка и части от Европа показва, че там определено не е така, не караш курсове, книжката ти се дава същия ден, струва 20$ и караш на изпита на своята си кола, която в крайна сметка ще ползваш!

fallback