Снимка: Булфото архив

България тази година се нарежда на последните места по пътна безопасност, изпреварена от съседките ни, а държавата видимо абдикира от пътната безопасност. Това каза пред Радио „Фокус“ експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ Алекси Стратиев.

Още по темата

Повод за изказването му са зачестилите през последните седмици тежки пътни инциденти.

„Към вчерашна дата загиналите по пътищата са със 17 повече спрямо миналата година. Тежките инциденти не са единични случаи, които са се случили в този месец, а просто през цялата година пътната обстановка е неблагоприятна и броят на загиналите тотално нараства. Още повече, че ако изключим трагичния инцидент миналата година при Своге с 20 загинали, броят на загиналите тази година е с 30 повече, което е много тревожно. Но за съжаление нищо не се случва в пътната безопасност. Ние бяхме много по-добре от съседните ни страни Румъния, Гърция и Сърбия, а в момента сме най-зле от всички, което е недопустимо“, обясни експертът по пътна безопасност.

Техническите средства са нещото, което решават пътната безопасност в Европа и света, коментира Алекси Стратиев и добави, че бройката на стационарните камери все още е несъизмерима с пътните полицаи, ангажирани с контрола на пътя.

Алекси Стратиев допълни, че е необходимо приемането на новия Закон за движение по пътищата, но това се бави заради интереси, които не са свързани с пътната безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase