Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Пленумът на ВСС избра Иван Гешев за нов главен прокурор на България.

В избора участваха 24 магистрати. "За" кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, а "против" –4, с което кандидатурата бе приета.

Oще по темата
Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. Именно държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор.

Против избора на Гешев за нов прокурор гласуваха председателят на ВКС Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева. На заседанието днес не присъства Цветинка Пашкунова, която е в отпуск.

Гешев ще замести на позицията Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари.

“Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията, които са му вменени по Конституция, не се съмнявам, че изборът ще е негов, а не под външен натиск”, заяви избраният за главен прокурор веднага след решението. "Аз не знам дали ще бъда главен прокурор", допълни Гешев и уточни, че процедурата не е приключила.

Избраният за нов главен прокурор посочи, че единствената разграничителна линия е нарушаването на закона - дали той се спазва или не. Той допълни, че няма отношения нито с тези, които го подкрепят, както и с тези, които са на противно мнение. Иван Гешев обяви още, че се чувства изморен след 10-часовото изслушване.

Още утре решението на ВСС ще бъде изпратено на президента за издаване на указ, ако прецени, каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев. По думите му не е разписан срок, в който Румен Радев да одобри кандидатурата или да я върне.

Говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева обясни, че ако изборът на Иван Гешев бъде върнат от държавния глава, следва неговата номинация да се подложи отново на гласуване. При повторно гласуване на Гешев президентът е длъжен да издаде указ за назначаването му.

Изслушването на Иван Гешев започна днес в 10 часа и приключи девет часа по-късно. През това време той представи своята концепция за управление на прокуратурата и отговори на над 100 въпроса, зададени от съсловни и други организации, както и от членовете на ВСС.

Общ преглед

Иван Гешев, който досега изпълняваше длъжността зам.-главен прокурор, беше единственият номиниран кандидат в процедурата, издигнат от цялата прокурорска колегия. След като разбра, че е избран, Гешев благодари на всички, които са гласували за него.

На изслушването пред Пленума на ВСС единственият кандидат за главен прокурор заяви, че докладът на ЕК въобще не може да ни успокоява, а трябва да е една добра база за възходящо развитие.

Той обеща да продължи наложената практика за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание, като според него трябва да има и регламентиран механизъм за разследване на главния прокурор.

"Сигурен съм, че няма да получа толеранс", каза още Гешев по време на изслушването си и допълни, че не кандидатства за политическа длъжност, за да очаква толеранс. Като най-важни неща той открои сформирането на екип и продължаване на действия по оптимизиране на районните прокуратури.

Избраният за нов главен прокурор обясни протестите срещу него с политически и икономически кръгове, засегнати от прокуратурата и прилагането на закона. Гешев допълни, че да се откаже при такава атака, означава да покаже, че го е страх, и да предаде гласуваното му доверие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

366

Бай Иван 2

преди 4 години

Правилно.Избраха го.Доган и Пеевски го избраха .Бойко само приглася.

365

успех!

преди 4 години

На *** им се разтреперват гащите само като чуят името Гешев.Не зная дали съвпадението на името е случайно, но съм изпълнен с оптимизъм.

364

imone

преди 4 години

До 410 :Ако ще и 50 юридически образования да има Борис Велчев кандидатурата беше една. И не мога да приема главен прокурор да се става без един ден да си бил прокурор. Ама какво да се учудвам министър-председател стана човек без един ден трудов стаж, че главен прокурор може да стане всеки който има гръб.

fallback