Снимка: БТА
fallback

Нова банкнота с номинал 50 лева пуска в обращение БНБ от 1 ноември.

Тя е втората от новата серия банкноти с много по-висока защита, като са въведени и допълнителни елементи за улеснение на незрящите хора. 50-олевката ще бъде официално платежно средство заедно с тези, които вече са в обращение - а именно емисиите от 1999 и 2006 година, съобщи БНР.

Изображенията в новата банкнота не са променени спрямо предишните две емисии, но са въведени по-модерни защитни елементи, съобщи заместник-управителят на Централната банка Калин Христов.

Има и елемент с лакиране, който по принцип цели повишаване на живота на банкнотата.

Главният касиер Стефан Цветков представи новите защитни елементи.

"Нова холограмна лента с оптични ефекти, редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение; изображения - на птица и на падащ Икар, цветен холограмен портрет на Пенчо Славейков, книга, която променя цвета си от златисто към зелено при промяна на ъгъла на наблюдение. Наблюдава се динамичен ефект - пламък с промяна на цвета от златисто към зелено при промяна на ъгъла на наблюдение и обемно, триизмерно изображение на числото 50", обясни той.

При флуоресцентна светлина на обратната страна на банкнотата може да се види фигурата на поетесата Мара Белчева. В предишните серии силуетът на Белчева е зелен.

За незрящите хора има вградени допълнителни елементи - релефни линии - четири дебели и седем тънки. Те са разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Догодина е планирано да бъдат пуснати нови по-защитени банкноти от 20, 10 и 5 лева. От миналата година вече е в обращение и първата от серията нови банкноти, а именно 100 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

човек

преди 4 години

Понеже темата е много важна, като се замислих си викам, колко е актуален Алеко Константинов и днес. И ако беше сега жив, сигурно щеше да напише някой фейлетон за българина, примерно пра-пра-внук на *** Балкански, който мърмори недоверчиво: "Да бе да, ще им плащам аз със гривна! Отде да знам какво има в тая гривна, ми ако ми я източат? *** ги търси после кой и къде ми е хакнал паричките!"

10

човек

преди 4 години

Тук виждам, много малко хора коментират адекватно и смислено.Не искам да обидя някого, но повечето пишат като зомбита.Номер 3 е един от малкото който коментира разумно и вярно.В напредналите европейски държави като Швеция, въпреки че хартиени пари все още има, навсякъде се разплащат с електронни средства.Дори уличните търговци които продават семки и вестници по светофарите си носят POS терминално устройство за кредитни карти!Но бай ви *** е недоверчив - само за кеш си продава мускалчетата!

9

Анонимен

преди 4 години

До 10 години кеш няма да има,само с карта ще се плаща,часовник,телефон и подобни устройства.

fallback