Момче с Детска церебрална парализа остана без инвалидна количка и нужния му вертикализатор, сигнализира майката.

Лечението на 3-годишния Орлин е много скъпо и сумите са непосилни за семейството.

Майка му Силвия Матроска се опитва да получи помощите, които се полагат от държавата, но такива й биват отказани, пише "Дарик нюз".
 
От Столичната регионална здравна инспекция казват на семейството, че не могат да издадат протокол от специализирана детска неврологична ЛКК за отпускане на детска инвалидна количка и вертикализатор, защото "на територията на София-град няма създадена специализирана неврологична ЛКК".

На територията на София-град имало все пак специализирани неврологични ЛКК, но те били за възрастни и не освидетелствали деца.
 
От Дирекция "Социално подпомагане” в Слатина отказват инвалидната количка и вертикализатора именно защото представения медицински протокол не е издаден от специализирана лекарска консултативна комисия по профила на заболяването.
 
За да получи количка и вертикализатор за сина си, вероятно Силвия отново трябва да моли хората за помощ и съответно да ги закупи.

Орли се нуждае от ежедневни занимания, рехабилитация, масажи. Ходи и на боуен терапии. Всичко това на месец струва на семейството му 1300-1400 лв. Трябват му и протези, които бързо му омаляват и се налага направата на нови за по-малко от година. Те струват 1200 лв. Трябва да бъде закупен и вертикализатор, който е в порядъка на 2500 – 3000 лв. Нуждае се и от посещения при логопед и тренировки по плуване.

Орлин има голям напредък за последната половин година. Вече може да се обръща сам.
 
Майка на Орлин – Силвия, се справя сама с двете си деца от деня на раждането им, тъй като баща им се отказва от правата и задълженията си и не полага нито финансови, нито морални грижи за близнаците.

В подкрепа на Орлин има открита дарителска сметка, както и профил в HelpKarma.

Дарителска сметка:

IBAN: BG36RZBB91551009992233
BIC: RZBBBGSF
БАНКА: РАЙФАЙЗЕНБАНК ЕАД
ТИТУЛЯР: ОРЛИН ОРЛИНОВ МАТРОСКИ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase