Расистки подвиквания белязаха мача между националните отбори на България и Англия на стадион "Васил Левски" в столицата късно снощи. 

Англия разпиля с 6:0 родните национали, а трибуните бяха доста празни като за мач срещу съперник от такъв ранг. Англичаните, както и преди мача, отново се фокусираха главно върху поведението на българската публика и евентуални прояви на расизъм.

Още по темата
"Англичаните са фокусирани изключително много върху този проблем. Бях на първия мач преди месец на "Уембли" и на пресконференцията на англичаните около 2 минути се говореше за футбола и 28 минути обсъждаха темата с расизма", коментира спортният журналист Едуард Папазян в "България сутрин".

Според него още оттогава е станало ясно, че фокусът на англичаните тук ще бъде такъв и те брилянтно са си изиграли картите.

Хърватският съдия Иван Бабек беше принуден да прекъсне снощния двубой на два пъти заради претенции на британците, след като от българските трибуни се чуха обидни подвиквания и звуци, насочени към тъмнокожи играчи на Англия.

"Няма масов расизъм, не може да се говори за расистки синдром в България. Но има изявени токсични ядра, които са фиксирани", коментира спортният журналист Георги Атанасов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сме нарочени заради редицидиви. Той е на мнение, че англичаните няма да ни простят и "Васил Левски" ще бъде затворен за няколко мача.

"Най-страшното от снощи е, че има снимки на момчета с черно облекло, които отправят нацистки поздрав и лошото е, че самите те не осъзнават какво правят. Така или иначе УЕФА си търси черната овца. Опасявам се, че този път ще сме ние", коментира Папазян.

Той е на мнение, че проблемът е, че няма работещо законодателство за футболните хулигани и инфраструктура на футболните стадиони.

Атанасов се съгласи, че липсва приложението на законите и най-страшното е, че хулиганите си мислят, че всичко е позволено.

Спортните журналисти коментираха, че лошото състояние на българския футбол не би се променило дори и да бъде сменен треньорът на националния отбор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase