fallback

"Енергийната ни система е част от стратегическата система на държавата, което пък от своя страна е тясно свързано с националната ни сигурност и със стабилността на държавното управление. А готови ли сме за зимата предстои да стане ясно на 18 октомври, когато ще бъде оповестен резултатът от възложените проверки", коментира в студиото на "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Oще по темата
Той бе категоричен, че ако страната ни не строи нови енергийни мощности, то непрекъснато ще бъдем в критична ситуация във връзка с електроенергията.

С падането на температурите през последните дни изникна въпросът готова ли е енергийната система на България за зимата.

Пред Bulgaria ON AIR Явор Коюмджиев отбеляза, че по закон по това време на годината се извършват задължителни проверки на всички енергийни дружества в България.

"Основно изненади биха могли да се появят през месеците януари и февруари, когато поради продължителните ниски температури се наблюдава пиково потребление, пренатоварване на мрежите и дефицит на ток", добави експертът.

Според изчисленията на ЕСО, максималният товар през 2020 г., който може да поеме при екстремни зимни условия мрежата, е от порядъка на 7800 мегавата. Според прогнозата на оператора през следващата година общото потребление ще бъде близо 39 000 гигават часа ток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Скептик

преди 4 години

Този Тасев не убеждаваше ли преди 29 години, че изобщо не ни трябват нови мощности. Е вече забогатя и може да каже истината. Жалко че повечето "експерти" са продажници.

28

Анонимен

преди 4 години

АЕЦ е най-доброто, което е измислено.

27

Анонимен

преди 4 години

Крайно време е.

fallback