Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Статистиката е безмилостна и показва, че все повече деца се сблъскват с разстройства в развитието и с нарушения в способността за учене. Световноизвестен специалист в областта на неврологичните заболявания при малките е у нас, за да посочи решенията на проблема.

Д-р Робърт Мелило, който притежава 30-годишен клиничен опит на изследователска и преподавателска дейност, разкри любопитни факти в "България сутрин".

Той обясни, че има 50 фактора, които правят децата асоциални - компютри, липса на физическа активност, нездравословно хранене са сред тях. По думите му голяма част от проблемите у децата не са предизвикани от генна мутация.

Деца, който имат силен дисбаланс, обикновено са много интелигенти, бъдещи гении, но трябва да им се помогне, за да се развият хармонично.

Лявата част на мозъка е свързана с интелигентността, а дясната - с творечеството, креативността. Ако има родители със силно развита интелигентност, детето върви още по-напред от него в тази област, обясни лекарят.

"Започвам курс, в който ще обучаваме специалисти от България и целия свят. Искаме да приложим метода на Мелило и да установим център, за да може този метод да се използва в Европа. Имаме много модерни инструменти, които използваме за работата си", заяви д-р Мелило пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че сред причините да виждаме ръст на нарушенията при децата са социалните медии, екраните, видеоигрите, нездравословното хранене.

"Децата спряха да тичат навън, да карат колело... Това оказва влияние и на възрастните. В третата си книга изброявам 50 фактора, които оказват влияние. Проблемите не са предизвикани от генна мутация. Гените са нещо, което детето носи, детето е изключително. Но средата може да ги доведе до ръба на пропастта и да развият аутизъм или биполярно разстройство. Идеята е да върнем тези деца в правия път, като променяме начина им на хранене и стимулираме другото полукълбо от мозъка им", обясни специалистът по многофункционална неврология.

Д-р Мелило не използва медикаменти в борбата си с дисбаланса при децата. По думите му е много важно да направим децата социални същества. Да ги учим на социални умения и да ги отървем от компютъра. Това обаче според него не е достатъчно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

еврeiски ментарджия

преди 4 години

Това е "докторът", по коментари в американския нет. Нищо ново.

36

Радина

преди 4 години

Хора, не вярвайте на този лъжец.Той е просто чакръкчия- хиропарктор.Лъже родителите на деца с аутизъм и умствено изостване, че ще им "балансира" мозъците и ще оздравеят НАПЪЛНО!Защо в САЩО никой не го признава за специалист и не си води детето при него за да го излекува, а?Намерил е тук яма от бедни хора и понеже е американец - те вярват.Всичко е за пари.Сестра ми води детето си при него и се върна след 3 месеца , като детето беше още по- зле.Освен аутизма стана агресивно и неуправляемо.

35

Анонимен

преди 4 години

единственото което прави децата асоциални са глупави родители и тормоз в училище

fallback