Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според бившия главен прокурор на България Никола Филчев решението за предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман е необосновано и е взето от незаконен състав.

Още по темата
"Хората негодуват по две причини. Това решение е поставено от незаконен състав, който е предубеден, заинтересован от изхода на делото. И второ - защото по своето съдържание решението противоречи на закона", посочи бившият обвинител №1 в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Филчев посочи, че съдия Калин Калпакчиев е бил отличен като "Човек на годината" от Български хелзински комитет, а Джок Полфрийман е бил номиниран в същата категорията.

Бившият главен прокурор изрази мнение, че изводът, че Джок Полфрийман се е поправил, е "необоснован".

"Знам какво е съдия. Знам какво уважение дължим на съдията. Знам разликата между прокурора и съдията. Прокурорът иска, съдията дава. Но в същото време знам, че съдията трябва да спазва закона", допълни Филчев.

Той даде положителна оценка за работата и мандата на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров. "Смятам, че той работи успешно през този мандат. Отличен юрист. С познаване на законодателството. Отстояваше интересите на закона. Ще остави едно име на отговорен човек в историята на прокуратурата."

Филчев добави също така, че срещу кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор се води "клеветническата кампания".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase