Снимка: архив, БулФото
fallback

Проектът на Национална стратегия за детето 2019 г.-2030 г. е спрян заради множество отрицателни становища.

Това стана ясно от думите на вицепремиера Марияна Николова във времето за парламентарен контрол. Тя отговори на питане на народния представител Павел Шопов относно стратегията за семейството и детето.

Oще по темата
Не съществува стратегия за семейството и детето, има проект на Националната стратегия за детето, който е спрян и не е факт в правния мир, каза вицепремиерът.

В подготовката на проекта са участвали редица държавни ведомства, депутати, експерти от различни области, социолози, политолози, представители на висши училища и на неправителствения фактор.

"Децата също са били включени в процеса на консултиране", посочи Марияна Николова, цитирана от БТА. Тя подробно обясни процеса на възлагане и дейностите по проекта. Работата по него е започнала със заповед на председателя на Държавната агенция за защита на детето, след изтичане на периода на предишната Национална стратегия за защита на детето 2008 - 2018 година.

Целта на проекта е да бъде съобразен с приоритетите на правителството, с ангажиментите на държавата ни като член на Европейския съюз и с глобалните цели за устойчиво развитие на ООН, посочи Марияна Николова.

Документът е публикуван за обществено обсъждане в началото но 2019 година. Заради значителния брой отрицателни становища проектът е спрян, не е даван никакъв ход на междуведомствена съгласувателна процедура и не е внасян за разглеждане от Министерския съвет, каза Николова.

Павел Шопов посочи, че такъв документ има и по него е работено дълго време без обществото да е разбрало. По подобни документи се работи "на тъмно и вероломно, за да бъдат набързо приети", заяви той. Основният въпрос е кой финансира проекта за тази стратегия, заяви народният представител.

Гражданите и Светият синод протестираха против този проект, припомни Шопов. Със стратегията се е искало вкарване на децата в един режим на неолиберално мислене и подход. Този неолиберален дух е недопустим за нашия християнски морал и традиционни възгледи, подчерта народният представител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

НЕпромит

преди 4 години

От цял форум има само 1 здравомислещ. Всичко друго е промита клоака и хора които ги е страх щото ги карат да ги е страх по медиите. Как пък мен не ме е страх, че ще ми вземат децата? Даже децата ми превъзхождат връстниците си - при вас нещо е сбъркано ше знаете!

26

до Ме

преди 4 години

Можеш ли да обясниш как изискването за определените площи кореспондира с боя ? Как кореспондира с просията и я решава ? Как кореспондира с експлоатацията ? Как професионалистите ще помогнат на бедните семейства ? Пари ли ще им дават ? Акъли ли ? Защото от акъли никой не се е нахранил.А бедността в България е повсеместна, но Стратегията не показва нейното решение.

25

до Ме

преди 4 години

Покажи ми мерките с които Стратегията се бори едно семейство да има по-добри доходи в името на детето.Виждаш ли някъде мерки ако бедно семейство няма добри доходи да издържа един ученик понеже намесваш деца, които не ходели на училище.

fallback