fallback

Обявяването на Независимостта на 22 септември 1908 година съвсем не означава, че България автоматично става независима държава. През октомври започват дълги и мъчителни преговори между София и Цариград.

Oще по темата
Турция иска страната ни да ѝ плати 650 милиона златни франка за суверенитета си. В тази цена е включена изградената по турско време инфраструктура на територията на България. Добавени са и всички дължими данъци и плащания по дълга, които страната ни е пропускала да плаща.

По изчисления на българското правителство обаче сумата не е по-голяма от 80 милиона златни франка. Преговорите се превръщат в пазарлъци и към края на годината отношенията между двете страни вече са много обтегнати.

Османската империя започва да предвижва войски към българската граница, с което иска да каже, че няма да отстъпи и ако трябва, ще се стигне дори до конфликт, обяснява доц. Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания при БАН.

На този натиск правителството отговаря подобаващо и обявява мобилизация на Осма Тунджанска дивизия, която също е изпратена на границата. Започва опасно напрежение.

В тази ситуация, която изглежда патова и нерешима, много важна роля изиграва руският император Николай Втори. Той предлага един компромис, който удовлетворява и двете страни. Русия приема да опрости дълга на Османската империя от 125 милиона златни франка, а България да плати на Петербург 82 милиона златни франка, тоест да изплати турският дълг към Русия. Предложението е оформено в договор за кредит и подписано от българското и руското правителства.

България плаща на Русия само 11,330 млн. златни франка, защото започват поредица от войни, казва проф. Веселин Янчев от Историческия факултет на СУ "Климент Охридски". Напрактика това е само едно плащане по дълга, който е разсрочван многократно.

След идването на власт на болшевишкото правителство Ленин заявява, че Русия няма претенции нито да получава, нито възможност да плаща, на когото и да било задължения натрупани от имперската власт. Така че тази сага със заплащането на българската независимост приключва без България да плати почти нищо, обяснява доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

Официалната дата, на която държавата ни получава своята независимост, е 6 април 1909 година. Тогава е подписан българо-турския протокол, с който Османската империя признава суверенитета на Царство България.

Още за окончателната независимост на България вижте в следващия репортаж на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

ikar

преди 4 години

До АнонименНовата турска азбука на основата на латиницата е приема през 1928 година.

32

Анонимен

преди 4 години

България не само че не изплаща дълга си към Русия, но и от "благодарност" влиза във Първата световна война срещу нея. Във Втората също.

31

Анонимен

преди 4 години

Нали знаете кой е произнесъл историческата фраза "Господа, спасявайте България! Моята политика фалира"? Д-р Данев из Силистра. Стоянчо Данев, руски възпитаник, русофил и премиер на Нългария през 1913 година.

fallback