33

ikar

преди 4 години

До АнонименНовата турска азбука на основата на латиницата е приема през 1928 година.

32

Анонимен

преди 4 години

България не само че не изплаща дълга си към Русия, но и от "благодарност" влиза във Първата световна война срещу нея. Във Втората също.

31

Анонимен

преди 4 години

Нали знаете кой е произнесъл историческата фраза "Господа, спасявайте България! Моята политика фалира"? Д-р Данев из Силистра. Стоянчо Данев, руски възпитаник, русофил и премиер на Нългария през 1913 година.

30

Анонимен

преди 4 години

България беше най-голяма и развита на Балканите до 1913г.Преди Фердинанд да ни вкара в Междусъюзническа и ПСВ завършили с Национални катастрофи.---------- Границите от 1913 са пак благодарение на Фердинанд, а не на Филанкишията. Как така България имала територии, а Фердинанд ги загубил. А може ли да е обратното - Фердинанд е имал територии, а България, чрез просташката си русофилия ги е загубила?

29

Анонимен

преди 4 години

Притежавал огромна територия през 1912,ненужни атаки срещу Цариград и Солун---------- Какви огромни територии е притежавал бе, та пак? И кого е обърнал срещу нас? Солун чий е бил тогава?

28

Анонимен

преди 4 години

Фердинанд е ***.Убиец на българските мечти и просперитет. Немски агент. Скарал ни с всичките ни съседи и Русия. Мегаломан и хомо-сексуалист. Притежавал огромна територия през 1912,ненужни атаки срещу Цариград и Солун, обърнали всички и всичко срещу нас. Началото на българското Разорение и Катастрофа

27

Анонимен

преди 4 години

България беше най-голяма и развита на Балканите до 1913г.Преди Фердинанд да ни вкара в Междусъюзническа и ПСВ завършили с Национални катастрофи. След тях България е с наполовина територия и население, отколкото е Българското Землище. Глад, мизерия, упадък. Милион емигранти към Америка, Аржентина, Европа. Е това е заслугата на Фердинанд

26

Анонимен

преди 4 години

По времето на Цар Фердинант България е най развитата държава та Балканите. С Цар Борис [[[. България става като Швейцария. На 11 място от всички Европейски страни. Троцки пише 1923г. Когато пристигнах на гара София. Всичко бе осветено от газени фенери. Улиците бяха павирани и осветени до хотел България. Това беше една истинска европейски град..

25

Анонимен

преди 4 години

Със създаването на Царство България. Започва строителството на железопътни и по р. Дунав връзки с Европа. С Австроунгарската империя, Швейцария , Бавария, Италия. Османската империя започва опадък. Султаните се сменят често. Империята е в постоянни промени и войни. Създават се нови държави. Като Кипър Сирия. Руската е също в упадък. Изникват нови държави който напускат империята.

24

Анонимен

преди 4 години

"У край на Просия" е съществувала като свободна територия със собствено самоуправление, с избираем глава на държавата, с органи на властта и с писани закони.

23

Анонимен

преди 4 години

Турция се появява като държава 1923г. И е с писменост латиница. Преди това няма Турция има Османска империя с арабска писменост. С първия им държавник Кемал Ататюрк. Албанец роден в Солун.

22

Анонимен

преди 4 години

До нормаленДа.

21

Анонимен

преди 4 години

Първия транш на дълга към Руската империя изплаща Царство България от Цар Фердинант. Много злато , ***, земеделска продукция. За втория транш руснаците хитруват по договора и Фердинант го преустановява. Провокатори от русия се опитват да свалят цар Фердинант и да създадат задунаиска губерния.

20

нормален

преди 4 години

до 29Начи, викаш У край на Русия е съществувала като държава 250г. преди този БЛ договор, а?

19

Анонимен

преди 4 години

Освен това не сте споменали, че Просия ни признава чак след Османската империя.

18

Анонимен

преди 4 години

Статията зарочва с лъжа. Турция няма как да иска от София , като още я няма на географската картата. Става въпрос за Османската империя. /на запад се казва Отоманска империя/. Освен Османската империя и Руската империя и тя иска пари , че е воювала в България срещу османлиите.

17

Анонимен

преди 4 години

Брест-литовск не е примирие, а безусловна капитулация. И не е изкарал 8 месеца, а завинаги откъсва Финландия и Полша от Просия, а Украйна е освободена след 250 години руско робство. Архитект на свободна Украйна е бил цар Фердинанд, затова ръските го мразят и досега плюят паметта му.

16

нормален

преди 4 години

Начи, не турция да ни плати за 500г. робство и геноцид, а ние да платим за изградената с българска ангария(безплатен, насилствен труд) инфраструктура.Трябвало е категорично да откажем.

15

Анонимен

преди 4 години

Чъплaци

14

Неудобен въпрос

преди 4 години

Да попитам, колко е външният дълг на БГ в момента?