Снимка: Pixabay
fallback

В днешния динамичен свят ставаме все повече свидетели на т.нар. burnout.

Говорейки за професионално прегаряне, повечето хора не са наясно кога се случва. Не искат да говорят за него, защото не желаят да бъдат стигматизирани. Това е признак на слабост.

Твърде много хора се превръщат в "емоционално кошче за боклук", потискат негативни емоции и след това експлоадират. Важно е да се разпознаят признаците, които тялото дава, и да се реагира навреме. В противен случай ставаме свидетели на проблем не само с емоционалната, но и със здравната интелигентност. Стресът на работното място е праг, когато нещо се пречупва, заяви проф. Борис Блажинич, ръководител на Института за развитие на качествения човешки потенциал в Хърватия, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Професионалното прегаряне се случва, когато се породи несъответствие между това, което искаме, това, което искат другите и това, което можем да направим", поясни Блажинич.

Според него има инфлация на емоционалната интелигентност, пояснявайки, че тя представлява умението да разпознаваш собствените си емоции и тези на другите.

"Ние сме ирационални - понякога, за да избегнем болка, критика. Целим да постигнем добри усещания", смята той.

Блажинич обясни, че работодателите са принудени да променят отношението си, ценейки служителите си повече.

По повод баланса между работата и личния живот професор Блажинич уточни, че децата страдат най-силно от липсата на такъв.

"Страдащите от професионалното прегаряне имат нужда от здравна помощ. Тази помощ трябва да бъде професионална", каза той и допълни, че най-често мъжете не обичат да показват слабост и в този ред на мисли са най-уязвими.

Разговорът с проф. Борис Блажинич вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 4 години

Работникът е работодател, който трябва да дава по-малко работа на работонаемателя и да иска по-голяма компенсация за дадената работа. Първата задача на КНСБ и Подкпрепа трябва да бъде да поправят трудовоправните понятия като "работодател" и "работонаемател".Тази грешка дава вредни разбирания и не позволява на синдикатите да работят нормално и всеки да си знае мястото и отговорностите.

2

Анонимен

преди 4 години

Когато работонаемателят каже на прегорелия да си вземе болнични и платена отпуска.

1

работодател

преди 4 години

Бе *** западните лиготии! Бърнаут!!! Прегаряне ! Когато по дискотеките се наливат с "Хелл"и пафкат марихуана как не прегарят?! Само на работното място...бърнаут! Лигльовци ! Ако ги питаш служитеите....по-малко работа,по-високи заплати и ...повечко отпуска,защото.........прегарят. Прегарят от това,което са длъжни да вършат по длъжностна характеристика. Бе пуста сопа неодялана.

fallback