Снимка: Facebook
fallback

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от левицата се срещнаха с родители и близки на жертви на тежки престъпления. Тя заяви, че партията й ще настоява за законодателни промени, с които да се премахне съкратеното производство при тежки престъпления. И присъдата да е доживотна без право на замяна.

"Тук съм преди всичко като човек. Бабата на Криси ме покани да посетя дома й. Бях там. Това, което видях ме разтърси. Ще поискам разрешение от баба й и ако ми го даде, ще ви разкажа. Това казах след среща с протестиращи семейства на убитите деца в Сотиря. Включих се и в подписката за промени в НПК, която те инициират.

Oще по темата
Призовавам да не се делим на управляващи и опозиция, защото мъката, която изпитва семейството на Криси от Сотиря и много други хора няма партиен цвят. Като народен представител внесох законопроект, съгласно който при тежки телесни повреди, убийство и блудство не се прилага съкратено съдебно производство и споразумения, а само доживотна присъда без право на замяна. Така беше до 2009 г. в българското наказателно право- искаме това да се върне. Познавайки хората, чиито семейства са пострадали от такива престъпления - знам, че те искат единствено справедливост и възмездие за такива ужасни престъпления.

Разтревожена съм от това, което управляващите внесоха като законопроект и аргументите, с които го направиха. Казаха, че внасят друг закон, за да има алтернатива на БСП. За такива зверски престъпления друга алтернатива освен възмездие и справедливост не може да има. Мнозинството предлага отново да има намаляване на присъдата и всеки случай да се преценява от съда. Ние предлагаме – никакво намаляване на присъдата и доживотен затвор без право на замяна. Ще бъдем безкомпромисни, защото случаят с Криси от Сотиря не е единствен, а поредният", написа в социалните мрежи Нинова след срещата с почернените хора.

Заради общественото недоволство депутатите от мнозинството и опозицията внесоха промени в НПК и НК, които ще бъдат обсъдени днес от правната комисия в Народното събрание.

ГЕРБ предлага автоматичното намаляване на присъдата при самопризнание с 1/3 да отпадне, а съдът да има право да преценява според конкретния случай - дали да намали наказанието, кога и с колко. Става дума за тежките престъпления срещу личността при съкратеното съдебно следствие.

От БСП настояват съкратеното съдебно следствие да не се прилага при умишлени убийства и тежки телесни повреди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Msg

преди 4 години

Наглост безкрайна!!!!!

16

лоша работа

преди 4 години

Да се навираш в мъката на хората заради политдалаверата не е работа!Тая направо ми се срина в очите!Майната и!

15

Анонимен

преди 4 години

" ...съдът да има право да преценява според конкретния случай - дали да намали наказанието, кога и с колко"Тоест съдът ще прецени според това колко ще плати престъпника каква присъда да издаде. И това ако е правосъдие, здраве му кажи... Закона трябва да дава ясни и точни предписания, а не да дава възможности за тълкуване, защото всяка такава възможност е вратичка за нарушение на закона !!!!

fallback