Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
На мълчалив протест се събраха близки на жертви на тежки престъпления.

Тяхното искане е законотворците да приемат поправки в Наказателния кодекс, с които да отпадне съкратеното съдебно производство, с което присъдите на убийците се намаляват с 1/3.

Още по темата

Бабата на 7-годишната Криси от сливенското село Сотиря, която беше брутално изнасилена и убита от 21-годишния Мартин Трифонов, Милка Георгиева донесе пред парламента училищната раничка на своята внучка.

В нея обаче вместо учебниците за първи клас на детето, са прибрани 15 882 подписа в подкрепа на исканите промени.

Подписката ще бъде предадена на депутатите.

"Искаме доживотните присъди да не бъдат намалявани, да няма споразумения при положение, че си е признал”, заяви Милка Георгиева.

Продължава събирането на подписи, а подписката ще продължи, докато делото на убиеца на Криси влезе в съда, закани се тя.

Подписката за отпадането на съкратеното съдебно производство започна веднага след фаталния за Криси ден.
В цялата страна бяха организирали пунктове за събиране на подписи за най-тежкото наказание.

Заради общественото недоволство депутатите от мнозинството и опозицията внесоха промени в НПК и НК, които ще бъдат обсъдени днес от правната комисия в Народното събрание.

ГЕРБ предлага автоматичното намаляване на присъдата при самопризнание с 1/3 да отпадне, а съдът да има право да преценява според конкретния случай - дали да намали наказанието, кога и с колко. Става дума за тежките престъпления срещу личността при съкратеното съдебно следствие.

От БСП настояват съкратеното съдебно следствие да не се прилага при умишлени убийства и тежки телесни повреди.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase