Снимка: архив, Булфото
fallback

Наказателният кодекс се нуждае от спешно преразглеждане и ремонт по отношение на компютърните престъпления, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на форум „Киберсигурност и злоупотреба с търговска тайна и търговски марки“, предаде Фокус.

„Не е моя работа да давам съвети на представителите на бизнеса как и защо трябва да пазят търговската си информация. Моя работа е като представител на обвинителната власт да кажа следното: гл. 9а от особената част на Наказателният кодекс, главата „Компютърни престъпления“ се нуждае от спешно преразглеждане и ремонт“, посочи Цацаров.

Oще по темата

Трябва да има ново дефиниране на изпълнителните деяния на компютърните престъпления, на цялата използвана терминология с цел привеждането им в крак с времето с целия спектър от нови форми на посегателство по отношение на информационните системи, мрежи и компютърни данни, коментира главният прокурор.

Цацаров отчете, че са необходими нови състави на престъпления, които да криминализират нелегалното използване на търговска информация, придобита чрез компютърни престъпления.

„На трето място – завишаване на санкциите за такива престъпления. Обикновено сме свикнали, че прокуратурата претендира за завишаване на санкциите и в много от случаите това се възприема като самоцел на държавното обвинение“, допълни още Цацаров.

Той посочи, че за осъществяване на неправомерен достъп до информационна система по сега действащият закон се наказва с лишаване от свобода до две години и то в немаловажни случаи.

„Неправомерното копиране, използване, променяне, унищожаване на компютърни данни в информационна система се наказва с лишаване от свобода до 2 години и глоба до 3000 лв. също в немаловажни случаи“, посочи Цацаров.

По думите му, ако кръглата маса завърши с общо, макар и неформално решение за иницииране на такива промени в Наказателния кодекс и за експертна помощ в тази насока, ще бъде направена силна крачка напред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 4 години

Мачкай Гришооо!

10

Кармазъ Сикиш

преди 4 години

А ремонт за за престъпленията на *черните*. Ремонт за притежаване на лично оръжие в къщи? До сега никой не е умрял от кибер престъпление, но стотици хора бяха убити, ограбени, бити от черните! Умните ви пречат на вас,....умнитеее

9

Анонимен

преди 4 години

БГ прокуратурата се държи, все едно вчера изобретихме интернета.

fallback