Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

9 септември 1944 година - дата, която 75 години по-късно продължава да предизвиква различни спорове.  В София събитието бе отбелязано с изложба, която стана повод за напрежение между Русия и България, с пребоядисан фонтан и полагане на венци пред Паметника на Съветската армия.

"За 30 години България измина огромен път, за да се присъедини към свободния свят. Онова антиразвитие по времето на комунизма вече се преодолява. България е толкова богата, колкото никога не е била в историята", коментира журналистът Асен Агов в в "Денят ON AIR".

По думите му цели поколения са били покосени от комунизма.

"Представете си каква рана в обществото, колко болезнено хората са мълчали за своята трагедия. Всичко това е оставило много дълбока следа в България. Носталгията е за това, че когато тръгнахме към свободния пазар, никой от нас не беше готов. Всички бяхме романтично настроени", изтъкна Агов пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът коментира и изложбата на руското посолство, която бе повод за остри реплики между Москва и София.

"Този нелеп инцидент с тази изложба за сетен път показва, че руското посолство от много време не е в час какво става в България и се държи арогантно", смята той.

Той бе категоричен, че реакцията на МВнР е била правилна. По думите му въоръжената съпротива срещу комунистическия режим в България е била най-силна и най-продължителна.

Агов заяви, че посткомунизмът у нас ще продължава докато България изгради демократични институции, които да кажат на българите, че управляват държавата си и тя е тяхна собственост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 4 години

Пътя към "Свободния свят" го изминаха 2 милиона българи в тъсене на по добър живот - за останалите остана плащането на външния дълг и издръжката на техните родители. БГ никога не е била по разединена... това не е успех а трагедия...

62

Анонимен

преди 4 години

Свободния свят или обезлюдяването на една страна

61

Анонимен

преди 4 години

Дядо му на този, също Асен Агов е доставил взрива за атентата в "Света Неделя".

fallback