Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Само за 10 години 40% от пчелите по света са изчезнали. Ако пчелите изчезнат, това би означавало срив в световната екосистема, защото благодарение на тях хиляди растителни видове се възпроизвеждат.

Българските пчелари скочиха срещу масовото измиране на пчели и недостатъчната грижа на държавата за тях. Страна ни не се различава от глобалната тенденция. Тук тя се допълва от отрови, с които земеделските производители обработват реколтата и които са пагубни за насекомите.

Oще по темата

Пчелари приеха декларация, в която настояват за спешни действия от страна на държавата.

"Искаме България да излезе с позиция по програмата за обща стопанска политика. Да се приеме регламент, в който пчеларите да бъдат директно подпомагани за опрашителната дейност на пчелите", обяви председателят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов.

Не всички пчелари обаче могат да кандидатстват за финансиране по програмите, съобщи той. За целтра трябва да имат минимум 20 пчелни семейства и задължително да бъдат земеделски стопани, което означава, че трябва да се осигуряват.

"Това е проблем от години. Винаги ни препращат към Министерството на финансите, когато повдигнем този въпрос", отбеляза инж. Михайлов.

По думите му големият проблем е ежегодното отравяне на стотици хиляди пчелни семейства. Пчелите намаляват, компрометира се продукцията и това е удар по бизнеса, настоя той.

Вторият проблем е ниската изкупна цена на българския пчелен мед на едро, допълни Михайлов. Тази година изкупните цени са паднали драстично.

Пчела обтегна отношенията между Турция и Англия

Той посочи, че у нас има безмитен внос от Украйна, внос от Китай и от други страни, който определя ниските изкупни цени на родния мед. Михайлов алармира, че може да бъде блокирана продажбата на българския мед в ЕС.

"Настояваме за дирекция за пчеларството и да има отделно звено, което да отговаря само за пчелите. Ние сме пренебрегнати, а при нас проблемите са постоянни", заяви председателят на Съюза на българските пчелари пред Bulgaria ON AIR.

По последни данни производството на мед у нас продължава да спада, а инж. Михайлов обяви, че вероятно предстои протест на пчеларите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Бай Танас на кюшето

преди 4 години

Кои 40 процента от пчелите са измрели? Сега всеки втори гледа кошери. Клетите животинки изпитват глад за паша. Скоро за едно цветче ща се борят 10 пчелички. Защо никой не дава статистика през последните 12 години с колко са се увеличили пчелите на глава от населението.

25

Анонимен

преди 4 години

И сега се дават много пари на едни тарикати наречени био и затова сме на първо място по брои биопчелари в ЕС питамм се докога едни и същи хора ще папката н пчеларската ясла

24

Анонимен

преди 4 години

Пестицидите с които се пръска гроздето са много отровни и трябва да се забранят. Така ще ядем полезно грозде и пчелите ще бъдат био пчели. ТЕЦ-овете на Вокачки трябва да работят, черния цвят е на Мода в Италия, така гроздето става по-черно и вкусно, пчелите правят по-тъмен мед, от по-скъпия. Пчеларите да местят кошерите до ТЕЦ-а за да се угояват пчелите, или да го поканят да им построи ТЕЦ, така ще излязат от кризата.

fallback