Снимка: архив, БулФото
fallback

Министърът на културата Боил Банов разпореди проверка на конкурса в НМУ и на вътрешните правила на училищата по изкуствата, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Oще по темата
"Казусът "Дарина Такова" трябва да ни насочи вниманието към това как да подхождаме с внимание и уважение към всеки, който иска да работи с ученици, иска да предаде опит, знания и умения и има качествата за това, но по една или друга причина не се вписва в административните изисквания“.

Това каза министърът на културата след срещата с директора на Националното музикално училище "Любомир Пипков“ д-р Столина Добрева. Двамата се срещнаха в Министерството на културата днес по покана на министър Боил Банов по повод казуса, породен от недопускането до участие в конкурс за преподавател в НМУ на оперната певица Дарина Такова.

Предстои експерти на Министерството на културата да направят проверка на обявяването на конкурса и условията за провеждането му. "Това са вътрешни правила, които не са наложени нито от МОН, нито от Министерството на културата, а са на самите директори, които имат достатъчно свобода", поясни министърът.

"Ще направим проверка и в другите училища по изкуствата, защото логиката изисква големите творци, които имат желание да влязат в нашата образователна система, да бъдат поощрявани за това, а не възпирани от утежнени процедури, за да не върнем утре и други световно признати таланти", заяви още Банов.

Според него общата цел е всички заедно да работят за творческото развитие на учениците, за това те да се развиват, да се учат, да се раздават, да черпят опита на най-добрите.

На въпрос дали Дарина Такова би приела да работи като консултант в училището, министърът отговори, че в момента това е изцяло работа на директора.

Искам да научим тези деца не само на това как да спазват правилата, а на това да уважават личностите, да не бъдат безкомпромисни към болката на хората и да не ги унижаваме, коментира още министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

vlady

преди 4 години

Банов наистина има вид на професионалист в алкохолната подготовка със сериозни постижения с чашката. Може би неведнъж е постигнал делириум.

27

конкурсите в Бг

преди 4 години

през последните 75 г. в повечето случаи са за предварително определен човек.После - подигравателното кискане зад гърба на "загубилите". Те могат само примирено да наведат глава и да слушат коментари, че досегашните им успехи са случайни и кухи или да започнат махленски разправии, които предварително са обречени на неуспех. Нали е било с конкурс?Не казвам, че този случай е такъв, но работих известно време в БАН и се нагледах на нагласени конкурси и на разговори на чудещи се "С кой акъл се яви?"

26

гост

преди 4 години

Дамата умее да пее, но въпроса е дали може да преподава. Трябва и педагогическо образование за да бъде учител в училище. Това не е НАТФИЗ "К.Сарафов", където в майсторските гласове се усъвършенстват млади хора с талант, на възраст над 18 години.Направо объркана работа. Министър Банов да намери решение как да използва законно полезни хора, вместо да се сърди и да прави скандали.

fallback