Снимка: Reuters, архив
fallback

Системите, които се управляват от държавните органи, не са добре защитени, защото кибератаките стават все по-чести. Това е мнението на 57% от анкетираните 550 физически лица в проучване на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/.

Едва 2% смятат, че се извършва текущ мониторинг на системите, а 6 на сто са убедени, че са взети всички необходими мерки за защита от кибератаки, съобщиха от Палатата.

Oще по темата
БТПП е направила национално проучване сред бизнеса и гражданите за отношението им към дигитализацията. Проучването е обхванало общо 1104 респонденти - анкетирани са 550 представители на бизнеса и 554 граждани от всички 28 области на страната.

Резултатите от проучването показват, че обмяната на данни по дигитален път с държавните органи е нормална практика, която при 49% от респондентите се случва често.

Немалък обаче е делът на фирмите – 38%, които са отбелязали, че рядко си общуват с администрацията чрез електронни канали, защото не им се предлага тази възможност.

Едва 7% съобщават, че самите те, като представители на бизнеса, нямат възможност за дигитален обмен, а само 6 на сто нямат доверие в използването на дигиталните технологии.

Дигитализацията в бизнесотношенията също е умерено напреднала, защото около 60% от анкетираните посочват, че при всички дейности обменят с техните партньори информация по дигитален път, 35 на сто използват дигиталния обмен, но при малко на брой дейности с контрагентите си.

Малък е делът на фирмите, които изобщо не се възползват от развитието на цифровите технологии и не общуват чрез тях със свои клиенти или доставчици - едва 5 на сто.

Според 68 на сто от компаниите-респонденти дигитализацията вече е допринесла за подобряването на качеството на произвежданите от тях стоки или предоставяните услуги.

Благодарение на нея при 43% от фирмите се отчита и по-малко количество използвани ресурси.

Позитивен ефект от дигитализацията в насока увеличение на количеството на продадената продукция има при около една трета от фирмите - 32 на сто. Приблизително 18 на сто виждат, че с развитието и използването на дигитални технологии в бизнеса си, имат принос в намаляване на замърсяването на околната среда.

Според 10% от бизнеса техните служители виждат заплахи от дигитализацията, защото се опасяват, че техният труд може да бъде заменен с машини.

Резултатите от допитването показват, че половината от респондентите като работодатели определят, че повечето им служители имат много добри дигитални умения. Почти 20% е делът на мениджърите, които преценяват, че всички заети имат много добри дигитални знания. Близо една трета от участниците са посочили, че само малка част от техния персонал е с добри дигитални познания, а изобщо кадри без дигитална култура има при 3 на сто от анкетираните.

През последните 3 години над 56 на сто от фирмите са инвестирали средства в дигитализация. Около 22 на сто са на мнение, че наличните им технологии отговарят на бизнес нуждите им и не се е налагало да инвестират парични ресурси за цифровизация. Само за 10 на сто дигитализацията не е сред приоритетите им и за това не са вложили финансови ресурси. Около 11 на сто поради затруднения от финансов характер не са си позволявали инвестиции за иновации или дигитализация.

Според гражданското общество инвестициите в дигитализацията ще бъдат увеличени ако има политики по отношение на данъчни облекчения, осигурено финансиране по проекти, както и наличие на добре развита цифрова инфраструктура (според близо 50 на сто от анкетираните).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Дидо

преди 4 години

Какво ни е цифровизирането на държавата? Сканираните документи в pdf формат ли ни е цифровата държава?!?!

15

Гост

преди 4 години

Замисляте ли се,че антивирусните програми и вирусите са обвързани и всичко това с цел да се свалят пари от потребителите в мрежата?Парите не се използват в правилната посока,а в това да се измести човека като работна ръка няма лошо стига да се спре това смешно преследване на парите,които са най-голямата илюзия и измама даващи ни свобода,която всъщност е робство на собственото ни съзнание. Каквото е създал човека от човек също може да бъде унищожено о опорочено.

14

Попа

преди 4 години

За защита ще използват Българска Поща.

fallback