Кадър: Bulgaria ON AIR

По официални данни от Министерството на земеделието България отдавна не е имала зърнена реколта с толкова високи хлебопекарни качества. Това обаче се отчита въпреки промените в климата и трудностите, които той създаде на производителите и реколтата е резултат от усилията и инвестициите на бизнеса, който не е субсидиран и отдавна се развива на чисто пазарен принцип.

Това каза в студиото на "Денят ON AIR" Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

"В последните 20 години в България не е имало с толкова добро качество толкова голям процент от реколтата. Към момента е потвърдено, че при реколта от 6,1 милиона тона, която е по-голяма от тази за 2018 година, качеството на прибраната реколта е с 50% хлебопекарни качества. Това е изключително висок процент", категорична беше Кукушева.

Тя обясни още, че у нас се сеят почти 80% от земите със хлебни сортове и много по-малко за фураж. Председателят на браншовия съюз на хлебарите акцентира на добрата реколта и посочи, че категорично себестойността на българското зърно расте.

Тя расте и заради по-високите производствени разходи, но не се определя у нас, а от глобалния пазар, защото сме част от него.

Мариана Кукушева допълни още, че в техния бранш кадрите са много добре платени, но също трудно се намират и подчерта, че въвеждането на тол системата ще се отрази със сигурност върху цената на хляба.

"Единственият път, през който може да се мине и цената да се задържи трайно и дълго, това е диференцирана ДДС ставка или освобождаването на хляба от тази ставка", настоя Кукушева пред Bulgaria ON AIR. Тя беше категорична, че ако това стане, със сигурност и цената на хляба ще остане ниска.

"Стандартът на живот в България ще расте, а той предполага едни по-високи цени. С колко не мога да кажа, защото доставната цена на хляба е различна за всеки доставчик и производител. Нямаме единна цена на хляба в България", посочи още Мариана Кукушева.

Тя посочи още, че диференцирано ДДС ще изсветли и сивия сектор в бранша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase