Кадър: Bulgaria ON AIR

Лекарското съсловие се раздели в мнението си за новите правила при поставянето на задължителните ваксини на деца. Според една част от медиците е наложително осъвременяване на националната имунизационна политика. Противниците на това смятат обаче, че намаляването на някои ваксини се прави, за да се намалят разходите за имунизации.

Още по темата

Според промените поставянето на пневмококова ваксина при деца до 6-месечна възраст се намалява от три на два пъти. Предвижда се и отмяна на пробата Манту. Промените предвиждат и реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст да отпадне и да бъде въведена такава срещу коклюш при тези на 12 години.

Родители пък са на мнение, че ваксината за варицела трябва да стане задължителна.

Държавата глоби родители, неваксинирали децата си

С промените, които трябва да направят имунизациите у нас по евростандарт, няма да бъде точно така, коментира доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница.

"С някои от промените ще го достигнем, а с други ще снижим нашия стандарт, за да стигнем европейския", категоричен беше лекарят и допълни, че е добре добавянето на нова имунизация за 12-годишните.

"Ваксината за най-честия бактериален менингит, която е направена да се прилага по схема 3+1, ние ще я правим по схема 2+1. Това се прави в повечето страни от ЕС, в Гърция си остават на 3+1. Няма да стане кой знае какво, ще се спестят известни суми, но това, което се прави сега у нас, е по-добро", посочи доц. д-р Атанас Мангъров пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че са предлага още премахването на още една проба Манту и остава само една такава, която е на 7-годишна възраст.

По думите му ваксината се е превърнала в мръсна дума и това може да бъде опасно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase