Снимка: Reuters
770 000 души или 14% от българите смятат, че ваксините могат да доведат до аутизъм, а близо 2 милиона - до алергии. Това констатира проучване на изследователски център "Тренд", поръчано от "24 часа".
 
Прави впечатление и високият дял на българите, които приемат, че задължителната ваксинация е част от световна конспирация - 18% или почти един милион българи.
 
Въпреки това, сънародниците ни, които смятат, че ваксинацията е важна са около 80%. Малко над две трети от населението се чувства по-сигурно за своето здраве с развитието на ваксините. Интересното е, че делът на жените, които отговарят положително е по-висок от този на мъжете - 67% на 58%.
 
73% от българите смятат, че родители, които не имунизират децата си постъпват безотговорно. Особено застъпено е това мнение сред хората с висше образование.
 
Данните показват и че близо две трети са на мнение, че имунизацията чрез ваксини е безопасна, а 19% или един милион българи са на обратното мнение.
 
Репресивна нагласа на хората се наблюдава по отношение на специфични наказания към родители, които не ваксинират децата си - парични санкции, наказателна отговорност или дори комбинация от двете. 
 
От друга страна, данните показват и голям дял от обществото, което вярва в конспирации и различни митове, които не са намерили легитимно потвърждение. 
 
Предишни проучвания на "Тренд", които са търсили отговор на въпроса доколко българите вярват в различни конспирации, показват, че част от хората, които потвърждават важността на ваксините за нашето здраве и това на децата, на въпроси, свързани с митове за конспирации, отговарят утвърдително. 
 
От "Тренд" коментират, че една от важните теми свързани с имунизацията с ваксина е свързана с набавянето на информация. Две трети от българите търсят такава информация от лекари, 39% - от телевизита. 22% от българите събират информация от приятели и семейство, а около 10% - от интернет медиите, форуми, както и социални мрежи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase