Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR
fallback

Африканската чума вече достигна и съседна Сърбия. Здравните власти там проверяват четири лични стопанства в страната за предполагаеми случаи на африканска чума по свинете.

Oще по темата

Чумата по свинето стигна до софийското село Желява

Босна, Черна гора и Северна Македония забраниха вноса от Сърбия на прасета и свинско месо, за да не допуснат разпространение на заразата.

Проблемът касае крайния потребител, африканската чума по свинете не представлява  опасност за живота на хората, при 70 градуса термична обработка вирусът загива. Това каза за "България сутрин" Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите.

По думите му има вероятност да се повишат цените на свинското месо, но точно с колко няма яснота. Той цитира и данни, според които вирусът се разпространява с 60 км на ден.

Пред Bulgaria ON AIR Вихрен Димитров припомни, че вирусът тръгва от Кения, а в Испания се борят с него повече от 20г.

"Не бяхме готови за справяне с тази зараза. Проблемът е комплексен, не може да се каже, че този или онзи виновен. Браншът трябва да заработи по нов начин", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 години

"упорити и невъзриемащи балкански субекти...Стига с тоя вирус бе! Чумата е БАКТЕРИАЛНА инфекция!!!"Вярно е. Обаче чумата (по хора) и африканската чума (по прасетата) са две различни болести. Първата се причинява от бактерия, втората от вирус. Правилно е написано

16

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен"Това значи ли че свинските салами, луканки и пр. колбаси са с жив вирус и са опасни???"Разбирам те, те се правят от сурово месо. Не знам. Аз лично не бих рискувал със сурово месо каквото и да ми приказват. Вирусът остава дълго в тялото, не се знае кога как ще мутира или утре дали няма да се разбере че всъщност бил опасен и за хора

15

Анонимен

преди 4 години

Имам една дебела колежка, която някой я беше навил на оная диета с много месо - май Аткинс или нещо такова. Само разни пържоли набиваше месеци наред! Дебелият ѝ з.адник малко понамаля, но пък миришеше и изглеждаше ужасно! Гледах да не я доближавам. По-късно ѝ откриха рак на дебелото черво, не знам дали има връзка

fallback