Снимка: Reuters

"Още е рано да се правят прогнози какви ще бъдат загубите за България. Към настоящия момент има избити над 100 хил. прасета. Надявам се това, което съобщи зам.-министърът на земеделието Янко Иванов по-рано, че болестта е овладяна, да е истина", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR лидерът на СДС Румен Христов.

Ала кризата продължава в други държави - заради съмнения за болестта, ветеринарната служба в Босна и Херцеговина обяви временна забрана на вноса на свинско месо от Сърбия. Мярката ще бъде в сила до получаване на официални информации от сръбските власти, отхвърлящи подозренията за африканска чума.

По думите на Иванов, още през 2018 година е било ясно, че в Румъния има доста огнища на африканска чума.

"Няма начин, след като си толкова близо до една държава, изпаднала в подобна ситуация, да не допуснеш, че това ще се прехвърли и у нас", категоричен бе Христов.

Лидерът на СДС подчерта, че миналата година е била изградена "една бутафорна ограда" по сухопътната границата с Румъния. Никой обаче не си бил дал сметка, че дивите прасета преплуват р. Дунав безпроблемно и могат да пренесат заразата.

Към момента проверки се извършват и в населените места в западната част на Пловдивска област, тъй като те попадат в 20-километровата санитарна зона около петте индустриални свинекомплекси в Пазарджик. Ако в частните дворове бъдат намерени живи прасета, те ще бъдат унищожавани принудително.

А главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура да извърши незабавна проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на БАБХ. Заповедта дойде след публикувано журналистическо разследване на Генка Шикерова, озаглавено "Война на трупове".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase