Снимка: Pixabay

757 водачи са предизвикали пътнотранспортни произшествия без участие на друго моторно превозно средство само за първите 6 месеца на 2019 година. Но освен изтърканата маркировка и буйната растителност по пътищата, най-голям фактор за катастрофите са... мобилните телефони.

Устройствата разсейват водачите. Затова и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата“ провежда информационна кампания под мотото "Пиши, когато стигнеш“, която е насочена към превенция към ползването на телефон, докато се шофира и в частност за пресичане на опасната практика водачите да четат и пишат съобщения на мобилния си телефон в движение.

"Виждаме един нов много опасен феномен – все повече хора се опитват, докато шофират, да пишат или четат съобщения на мобилния си телефон. Това може да бъде сравнено на опит да шофираш със завързани очи, защото, ако се движиш с 80 км/ч и за 5 секунди отделиш поглед за да видиш телефона си, вече си преминал приблизително размерите на едно футболно игрище със затворени очи“, обясни Малина Крумова пред NOVA.

Високата скорост остава сериозен проблем и предпоставка за възникване на тежки инциденти. Затова в дните петък – неделя, когато трафикът е най-тежък, полицейското присъствие на натоварените отсечки ще е постоянен.

Институциите инициират допълнителни мерки за превенция и призовават хората да карат внимателно, да тръгват отпочинали на път, да обезопасят себе си и децата в колата и да спазват ограниченията на скоростта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase