Снимка: Булфото
fallback

Нов изкоп за нов строеж се появи в столичния квартал "Младост". Разгневени жители отново излязоха на протест в един от най-застроените райони в София. Гражданите там масово се оплакват от липсата на зелени площи и все по-оскъдните междублокови пространства.

До тук се е стигнало, защото столицата дълго време не е имала действащ Общ устройствен план, твърди председателят на Комисията по околна среда в СОС Лорита Радева в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Години наред не е имало Подробни устройствени планове на тези територии, а се е управлявал града с частични изменения. С приемането на Общия устройствен план и последващата процедура на приемане на Подробно устройствени планове на всеки един от жилищните комплекси - процес, който е към своя финал за десетте управление на ГЕРБ в Столичната община, ние успяхме да създадем точно тази поредица от правила", подчерта общинският съветник от ГЕРБ.

Лорита Радева обясни, че решаването на проблемите и спирането на застрояване на определени зелени площи или междублокови пространства е дълъг процес, който продължава с години, но СОС има работна група и лично кметът Фандъкова е пожелала да се търси съгласие и със собствениците на имотите, за да не се презастроява столицата.

"Считам, че самият процес на реституиране на зелени площи в междублокови пространства се нуждае от много сериозен анализ и проверка", настоя Радева.

Общинският съветник подчерта, че в битката за запазването на зелените площи се е наложило и инициирането на законодателни промени, които да определят, че междублоковите пространства трябва да са терени за градско озеленяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

баба мара

преди 4 години

на секундата се спират строежите младост и люлин са проектирани 1975 съсинфраструктурата защо трябва софия да се гъчка с народ и коли като и извън софияима живот с това презастрояване ни се съсипа живота някъде лампите светятденонощно мислете на местните избори

14

ьо

преди 4 години

Толкова дълъг, колкото трябва, за да не остане и педя зеленина - в угода на строителния бранш.

13

Анонимен

преди 4 години

Строенето в зелени площи е забранено и няма нито един обект в София който да е в зелена площ!!! Това че хората са си втълпили, че всяко кално парче земя на което паркират е зелена площ показва само колко неграмотни са и хората и общинарите.

fallback