Снимка: БТА, архив

Ще имаме една от най-добрите реколти от зърно, обяви земеделският министър Десислава Танева след Консултативен съвет по зърното.

Според нея няма логика сами да си поставяме ограничения заради чумата по свинете, когато говорим за търговията със зърно.

Още по темата
Танева отново подчерта, че в страни-основни износителки на зърно като Русия, където има АЧС от 12 години, никога не е имало тема за такава регулация и науката е казала ясно как фуражът трябва да се приготвя и съхранява.

Танева изтъкна, че чумата е бедствие за цяла Европа и само за тази година в европейските страни-членки на ЕС има регистрирани 628 огнища, от тях 553 са в Румъния. Засегнатите свине общо са около 260 хил., отделно има 3600 случаи на диви свине само за първите седем месеца на тази година.

Установихме нерегламентирани стопанства с по 100 до 200 свине - те са сериозен източник на пренасяне на вируса и не следва да има компромис, заяви още Танева.

"На практика част от водачите на недоволството са точно този тип ферми“, посочи министърът и допълни, че основните точки на напрежение са там.

Днес в Монтана протестираха частни стопани и собственици на малки свинеферми. Те изразиха несъгласие с мерките срещу болестта и поискаха удължаване на срока за клане на домашните прасета до 31 декември тази година.

Недоволните заплашиха с блокади на пътища и яростна съпротива, ако някой се опита да влезе насила в дворовете им, за да умъртвява прасета. Те посочиха, че тези прасета са прехраната на децата им за годината и няма да ги заколят, освен, ако не се докаже, че са заразени.

Стопаните заявиха, че не искат да губят пари заради фермата в село Ерден, в чиято 20-километрова зона попадат. Те поискаха обезщетение по пазарни цени, ако се стигне до плащане, за да се умъртвяват прасета, предаде БТА.

Областният управител Росен Белчев слезе при протестиращите и разговаря с тях. Той коментира, че е по-добре заклано сега прасе, отколкото заразено и принудително ефтаназирано след седмица или месец.

В Добричко при започналите днес проверки е установено, че в частен двор близо до авиобазата без никакви мерки за биосигурност се отглеждат 150 прасета.

Проверяващите са установили в стопанството край военното летище, че животните безпрепятствено влизат и излизат от близката нива с царевица.

От Областната дирекция по безопасност на храните многократно са съставяли актове на стопанина, на когото сега е дадено и предписание в срок до 48 часа да ликвидира животните, посочват от областната управа.

Екипите са проверили и задни дворове в добричкия квартал "Рилци", но там собствениците на домашни прасета са спазили гратисния срок за ликвидирането им и са прибрали месото.

В Добричка област е обявено бедствено положение до 2 септември. В региона са регистрирани 1046 домашни свине, досега е констатиран един случай на африканска чума - при диво прасе, ударено от автомобил в землището на село Дуранкулак. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase