Снимка: NOVA

"Дали това не е отвличане с помощта на официалните власти?", пита един от сенаторите в Италия по случая с отнетото българско дете в Рим. Оказва се, че в основата на взимането на 12-годишното момиченце от майка му, стои конфликт между нея и директора на училището.

"Детето беше гледано добре", казва майката Виолета Стоянова пред Нова. "До тук се стигна, защото през 2015 година подадох оплакване срещу директора на училището, който след три години реши да намери поводи, за да ми я вземе."

Сигналът е подаден заради рекламно видео, че в училището се учи румънски език, а детето на Виолета се вижда на преден план. Майката признава, че дъщеря й е отсъствала от занятия, но не 27 дни, както твърди обвинението, а само две седмици.

"Можех да я отпиша, но всички останали училища бяха далеч, а аз не исках да губя контакт нито с родителите, нито с учителите. Исках постоянно да съм в течение какво прави моето дете и ако има нещо, да мога да го обсъдя с някого", обяснява Виолета.

12-годишното момиченце в момента е къща, ръководена от монахини. Според майката, изобщо не се взимат под внимание чувствата на детото.

"Когато във вторник говорих с нея, тя казваше "мамо, когато си дойда вкъщи", има огромно желание да се прибере. Не ми разказа никщо за това, какво прави там, защото не й позволяват да говори", разказва майката.

Полицията взима дъщеря й, защото когато от социалните пристигат в дома им, на земята са струпани много кашони, тъй като семейството се готвило окончателно да се прибере в България.

"Те казаха, че къщата била разтурена и мръсна”, разказва майката на 12-годишното момиченце.

Виолета признава, че през последната една година, животът й не е бил лек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase