Снимка: Pixabay
fallback


Продължава разследването на скандала с теча на данни от НАП. Очаква се прокуратурата да обяви собственикa на "ТАД Груп" Иван Тодоров за международно издирване. За него ще бъде издадена както Европейска заповед за арест, така и червена бюлетина на Интерпол,

"Не очаквам да бъдат направени някакви революционни ракрития по случая. Всеизвестен факт е, че когато целта е нещо да бъде скрито, се свиква комисия. А след като веднъж са изтекли лични данни, връщане назад няма. Те са по-ценни от кредитни карти", коментира в студиото на "България сутрин" социологът и полтически анализатор доц. Петър Чолаков.

Oще по темата
По думите му въпросите, които стоят на дневен ред, са дали ще се понесе политическа отговорност за случилото се и става ли дума за кибертероризъм, както твърдят от прокуратурата.

"Версията, че е възможно пробивът в Агенцията по приходите да е бил заради бизнес интереси, не е изключена. Очевидно е обаче, че интерпретацията на случая ще бъде политическа", отбеляза политологът и член на ЦИК Димитър Димитров.

Междувременно от НАП обявиха, че няма необходимост близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на Агенцията.

След допълнителни проверки бе установено, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от НАП.

От Агенцията съобщават, че приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер.

Двамата гости в студиото на Bulgaria ON AIR се обединиха около тезата, че с развитието на технологиите в съвременния свят сигурността непрестанно е поставена под въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

аутосорсът е вреден

преди 4 години

До Анонимен 17 и разни лаици, безотговорни и вредни участници в аферата Свийте се в ъгъла, велики български IT специалисти, дето ни проглушихте с "успехите" си, вземахте най-високи заплати, поне по статистика, а не осигурихте сигурността на най-елементарни масиви, както даже вие надменно абсурдно казвате, че не са нещо особено. Е, защо тогава не ги опазихте? Всички с пряко отношение трябва да отговаряте в съда. Но първо - държавата, че корупционно раздава всичко на откуп и го оскъпява тройно.

18

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 18 Никой не може да измие имиджа на държавата от оттеглянето от десетките нейни функции, за което плащаме яки данъци, нищо, че властта реве като слон, че българите сме плащали най-ниски данъци и такси. Нека види, как половината пенсия отива точно в държавната и концесионната каса.Държавата - чиновниците с 2,3,4,5 и повече хиляди лева заплати са виновни, защото опасността сега е реална. Безсрамни партийни лъжци! Направихте живота ни поток от страхове.

17

Анонимен

преди 4 години

Всеки има достъп до данните ви.Обиколете кутиите за пощата на блока ви, обиколете кофите за *** пред адвокатските кантори...Леля Пенка, която ви приема данъчната декларация и тя има.И това е нещо нормално.Както сега от БСП ви плашат,че ще тегли някой от ваше име кредит или ще ви вземат апартамента.Както плашеха със санирането - недейте, ще ви вземат апартамента!На БСП винаги вярват прости хора и гласуват за тях.Дори тези в санираните блокове от ГЕРБ, пак гласуват за БСП.80%деби*и!

fallback