Снимка: Reuters

През последните десетилетия България остава традиционно в "негативната" част на класацията на държави по отношение на очакванията за близкото бъдеще на гражданите. Това констатира най-новото проучване на социологическата компания "Галъп", поръчано от БНТ. Поводът за изследването е трийсетата годишнина от началото на промените у нас.

За разлика от по-голямата част от света, песимистите в страната ни остават повече, отколкото оптимистите. Въпреки това, наблюдава се тенденцията неутралните или тези, които не очакват никаква промяна за себе си или обществото, да бъде най-голямата група.

Тези, които се определят като оптимисти в България са между 15% и 25%. Неутралните и песимистите събират над 30%, останалите се колебаят или не могат да отговорят.

Най-много негативно настроение за бъдещето си сме били по време на световната икономическа криза - цели 40% от нас. След това показателят спада до 20%, за да се качи последно до 30-те процента.

Обратно - в последните години светът е по-скоро оптимистичен за непосредственото бъдеще, особено в годините след кризата. Традиционно, в годините от началото на новия век насам, от 40 до над 50% от хората по света споделят надежда, че непосредственото бъдеще ще е по-добро. С един лек спад в самото начало на века.
 
В годините на световната криза обаче – около 2008 и 2009 г., делът на оптимистите спадна на 30%. Това бе и единственият случай в новия век, в който песимизмът за бъдещето надделя над оптимизма.
 
В последвалото десетилетие надеждата по света се възвърна, за да премине дори и над 50%. Но пък в последните няколко години тя седи на не повече от 40%. Осезаемият ръст на тревожни събития по света напоследък явно оказва влияние.
 
Онези, които не очакват промяна, традиционно в годините са около 30%. Очакващите негативна промяна пък са около и над 20%, с изключение на световната криза, когато техният дял подскочи.
 
Накратко – светът обичайно е по-скоро оптимистичен за непосредственото бъдеще, особено след кризата, но напоследък не толкова ясно. Любопитно е заключение на изследователите, че в нашият балкански регион, най-големи оптимисти за бъдещето остават албанците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase