Снимка: Омбудсман
fallback

Омбудсманът Мая Манолова критикува остро Централната избирателна комисия, че бави и изпуска срокове, свързани с подготовката за местните избори наесен.

Oще по темата
В отворено писмо до ЦИК тя заявява, че до днес е приета само хронограмата, "от която е видно, че активната работа на комисията ще започне отново на 60-ия ден преди изборите".

"Независимо, че е внесен законопроект за изменение на Изборния кодекс, докато той не бъде приет и влезе в сила, ЦИК е длъжна да започне провеждането на изборите, включително по отношение на машинното гласуване", настоява общественият защитник.

Манолова дава пример, че до 17 юли ЦИК трябвало да открие подсайт на интернет страницата си за предоставяне на информация при машинното гласуване.

В писмото си до ЦИК тя предупреждава, че оправданията за кратките срокове, с които комисията обясни проблемите, свързани с машинното гласуване на изборите за членове на Европейския парламент на 26 май 2019 г., сега не издържат.

С издаването на указа на 10 юли 2019 г. на президента за провеждането на местните избори на ЦИК е осигурено достатъчно време от над три месеца да организира машинното гласуване, смята тя.

Манолова подчертава, че от насрочването на изборите на 10 юли до днес ЦИК е провела 5 заседания, на които се е занимавала предимно с административно-наказателна дейност, а от избирането й на 20 март т.г. активно се занимава с битовите проблеми на членовете й, включително ползването на летен отпуск.

Преди седмица мнозинството в парламента прие на първо четене предложенията за промени в Изборния кодекс, с които прати машинното гласуване на местните избори и на парламентарния вот в историята. Мотивите - процесът е скъп, към него няма интерес, но пък създавал хаос, са изложени в анализ на ЦИК.
 

Мнозинството в парламента прие на първо четене предложенията за промени в Изборния кодекс, с които прати машинното гласуване на местните избори и на парламентарния вот в историята.

Поправките в кодекса б

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2019/07/16/mashinnoto-glasuvane-na-parlamentaren-i-kmetski-vot-otide-v-istoriiata.416642
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 4 години

Майо, не се занимавай с глупости ами провери докъде я докараха работата с Йончева. Чакат я в сливенския, не е хубаво да я бавиш.

7

Анонимен

преди 4 години

а машинното гласуване?машинно гласуване няма да има. Набийте си го в кратyните.

6

Анонимен

преди 4 години

Толкова ли няма свестни, че само нея ния показвате. Най добре е да върне парите , който взе от КТБ.

fallback