Архив: Булфото

Без машинно гласуване на местните и парламентарни избори. Това решиха депутатите на извънредното си заседание. В крайна сметка 122 депутати гласуваха за премахване на машинното гласуване, 96 бяха "За" въвеждането му, а един се въздържа. Отмяната на машинното гласуване бе инициирана от ГЕРБ.

Те се позоваха на анализ на ЦИК, в който има доста негативни точки по отношение на този начин на гласуване.

Народният представител от ГЕРБ Евгения Алексиева заяви в студиото на "Денят ON AIR", че машинният вот е затруднил, а не е улеснил работата на избирателните комисии в секциите.

"Най-много ни разтревожи анализът на ЦИК. Имаме пет вида избори като броим листата с общинските съветници. Много е важно за всеки кандидат и за всеки гласоподавател преференцията да бъде отчетена. Проблемите, които се оказаха на европейските избори, при 3000 секции, 1200 машини дадоха проблеми в изборния ден. Ако тези проблеми, които са основно за отчитане на резултата и на преференцията, се случат на местния вот, то има опасност за касиране на изборите", подчерта Евгения Алексиева пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът от ГЕРБ посочи още, че трябва да гледаме европейския опит, защото никъде няма подобно машинно гласуване, защото то не гарантира 100% сигурност и тайна на вота.

По думите ѝ сложността при обработването на данните е отказала много хора от това да са част от избирателните комисии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase