Снимка: Reuters
fallback

Целта на приложенията в социалните мрежи е профилиране на потребителите, смятат психологът Еленко Ангелов и Димитър Ганчев от сдружение "Интернет общество".
Oще по темата


Според тях чрез приложенията се правят много точни профили на интернет потребителите, които впоследствие се продават на различни корпорации.

Коментарът им идва на фона на новата мания FaceApp - приложението, което ни "показва" как ще изглеждаме като възрастни. Оказва се, че приложението е потенциална заплаха за сигурността ни в интернет.

Ангелов бе категоричен, че манията по подобни приложения е на стадния принцип. Той допълни, че има платформи, които ни взимат много повече данни от това за състаряване.

"Всяко приложение, с което работим, има достъп до всички тези данни в телефона. Facebook е едно стадо, тълпа. Същата овча тълпа следва и манията с капачката на бутилката. Има и доста по-дебилни приложения, които взимат повече информация. Изкуственият интелект изучава естествената ни простотия. Данните, които ни взимат приложенията, се продават на корпорациите, които ни снабдяват с различни стоки", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Димитър Ганчев го подкрепи и сподели, че твърдението, че приложението за състаряване е опасно, само защото е руско, е нелепа. Компанията, която го е разработила се намира в САЩ. Според него корпорациите вече следят интересите на хората дори и те да не са онлайн.

"Когато нещата се докарат до абсурд, тогава ще се намери решение. Не е толкова страшно, че някой ще има достъп до снимките ни. Дългосрочният проблем е, че може би ще ни бъде отнето правото на свободен избор. Когато търговците могат да ни профилират в много точни детайли, те ще могат да манипулират нашия избор", коментира Ганчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

девойка

преди 4 години

А някой да обясни защо всичките репортерки по ТВ се пулят и са превъзбудени ? Да не би да поемат предварително възбуждащи непозволени средства ? М ? Приличат на онези изкуствени жени от латекс дето ги продават онлайн. Какъв ти ИИ , направо естествена про*****стотия.

48

До Бай

преди 4 години

Именно хара като Бай *** и подобните Немо, нравствено и морално опропастени индивиди тласкат всички ни към една бъдеща пропаст на нищета и прoстащина.Нихилистично поведение, присъщо на хора с ментални проблеми се превръща в нормата сред всеки втори на улицата.

47

Присмехулник

преди 4 години

та исках да кажа, че от 2000 ната година изкуственият интелект се е развил много за сметка на деградирането на човешкия такъв.

fallback