Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Българският народ наистина е един от най-древните. Споменат е и в "Анонимния римски хронограф" и в арменски летописи.

Според професор Георги Бакалов има библейски податки, според които българите са от рода на Ной. Библейските податки не са чиста наука, но те съществуват, обясни председателят на фондация "ТанграТанНакРа" Петко Колев в предаването "Операция история" по Bulgaria ON AIR.

Родината на българите е Имеон, днешен Северозападен Афганистан, Хиндукуш, така наречената Таримска котловина.

Огромна е заслугата на проф. Петър Добрев, чиито изследвания привлякоха вниманието върху древните българи. Те са ираноезично племе. Когато казваме ираноезично, не трябва да разбираме съвременен Иран, а много по-голяма общност, свързана с арийските народ, обясни Колев.

Така са се самонаричали индо-иранските народи - айрия. Това че те са съществували, няма нищо общо с нацистката расова теория. Нацистите просто профанизирали и политизирали теория за ариите, каза още той.

Според археолозите признак за развитието на един народ е умението да се обработва метал, но според Колев най-сложното познание е измерването на времето.

Голямо достижение е българите е техният календар. Това съшо е белег, че древните българи са принадлежали към народите на Средна Азия, обясни Колев.

Според него част от българските племена са оказали своето влияние върху Северен Китай и върху Северозападна Индия, но процесът е бил взаимен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Скептик

преди 4 години

А защо да няма общо със съвременен Иран. Защото нещо не са удобни? Защото искат да разорят и тях ли?

54

обикновен

преди 4 години

Тракоманите пак заляха нета, тези *** не спят, бе , за без пари, или поне така твърдят!Но ще разберете истината, когато почнете да четете Научна Литература, но тя не е в кафетата! Тогава ще разберете, че траките са арии, иранци, не местно население, пряко еволюирало от ***, а смесица от малоазиатски, гръцки и ираноезични пришълци! Първите Българи, в това отношение, са били по-чисти и генно хомогенни и не са били траки! Четете, с пасене на офце и чатене в блогове, не става!

53

до 55

преди 4 години

Като разбереш какъв си, ще ти се изясни.На територията, народ всякакъв.Някой са Арий/Българи, други не. Съдба има са всеки. А бонуса, че си роден на земята на Хората, можеш да осъзнаеш само, като пробваш и други илюзии на планетата. Ако ти хареса да си доволен роб, на богат господар, не си от рода на Хора, а просто човек/чивек/чиляк (същество с жизнена енергия - чи, за един век).Играта Живот, изисква да има и Хора и народ. Яж, пий и прави поколение. Гена Хора, ще пробие, кога трябва в рода ти.

fallback